Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Śmietankówka z Olesna.
#1
Ktoś już próbował?
Dobre?

https://noizz.pl/jedzenie/po-12-latach-o...ie/z54jpk6

Przepis Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.

https://kuchnia.wp.pl/smietankowka-czyli...228373121a
Jak przygotować likier na bazie śmietanki w domu? To dość proste. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Będziemy potrzebować śmietanki 30 lub 36 proc., spirytusu, do tego cukier. Można też dodać odrobinę nasion z laski wanilii.

Do garnka wystarczy wlać śmietankę, dodać cukier, nasiona wanilii i podgrzać całość, by cukier się rozpuścił. Następnie należy ostudzić śmietankę i dopiero wtedy dodać do niej spirytus, cały czas mieszając zawartość garnka. Trzeba pamiętać, że im więcej go dodamy, tym trunek będzie mocniejszy. Teraz już tylko likier przelewamy do butelek, wstawiamy do lodówki i gotowe. Taki likier na pewno nie będzie smakował jak Śmietankówka oleska, ale warto spróbować, zanim wybierzemy się po oryginał do Olesna.

Warto zerknąć: http://www.nto.pl/strefa-biznesu/wiadomo...,12589904/
Odpowiedz
#2
Pawełku zarzuć przepis tutaj ponieważ ta strona nie lubi Addblocka a ja nie lubię stron, które zmuszają mnie do oglądania reklam.
Śmietanówkę najlepszą na świecie robi Piotrek (niestety nie forumowy, ale nasz) co znalazło potwierdzenie na dwóch ostatnich zlotach w Wysowej.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
#3
Ja piłem, mam do Olesna rzut beretem. Z czystym sumieniem polecam. Przymierzałem się do jej zrobienia i zestawieniem z likierem kawowym aby otrzymać Sheridan ale ciągle nie mam na to czasu.

Śmietanówka Piotra to właśnie taka jak z Olesna :)
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#4
Czy przez Śmietanówkę mam rozumiem coś podobnego do Baileys Irish Cream, tyle że robione na wódce zamiast irlandzkiej whiskey?
Odpowiedz
#5
Nie, Baileys jest robiony na skartelizowanym skondensowanym mleka a śmietanówka jest po prostu biała, na konsystencję śmietany i co najistotniejsze - nie rozwarstwia się.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#6
(26-10-2017, 20:11)Boullii napisał(a): Nie, Baileys jest robiony na skartelizowanym skondensowanym mleka a śmietanówka jest po prostu biała, na konsystencję śmietany i co najistotniejsze - nie rozwarstwia się.

Oryginalny (nie domowa wersja) Baileys jest zdecydowanie robiony na śmietanie a nie na mleku skondensowanym. On się nie nie rozwarstwia, bo jest homogenizowany razem ze śmietaną przez co tworzy stabilna emulsja.
Odpowiedz
#7
(26-10-2017, 17:26)tata1959 napisał(a): Śmietanówkę najlepszą na świecie robi Piotrek (niestety nie forumowy, ale nasz) co znalazło potwierdzenie na dwóch ostatnich zlotach w Wysowej.
W takim razie zapytaj, czy nie udzieli nam tego przepisu i tu go wrzuć.
Odpowiedz
#8
Ten trunek to Śmietankówka.

Noizz "przedrukował" artykuł STĄD. "Przepisu" na domową Śmietankówkę, który tam jest nie warto podawać, bo na końcu opatrzony jest on komentarzem: "taki likier na pewno nie będzie smakował jak Śmietankówka oleska, ale warto spróbować, zanim wybierzemy się po oryginał do Olesna".
Ewidentnie autorowi artykułu płacono "literówkę". Pisał byle liter w artykule było więcej...
Odpowiedz
#9
Tak, na wszelki wypadek, żebyśmy wyłapali różnice o czym prawimy:

> Śmietanka powstaje w procesie odwirowania mleka,
> Śmietana to śmietanka ukwaszona.
Odpowiedz
#10
(27-10-2017, 05:05)drajla napisał(a):
(26-10-2017, 17:26)tata1959 napisał(a): Śmietanówkę najlepszą na świecie robi Piotrek (niestety nie forumowy, ale nasz) co znalazło potwierdzenie na dwóch ostatnich zlotach w Wysowej.
W takim razie zapytaj, czy nie udzieli nam tego przepisu i tu go wrzuć.

Tak tak, czekamy na przepis :)
Darek
Odpowiedz
#11
(28-10-2017, 12:25)darboch napisał(a):
(27-10-2017, 05:05)drajla napisał(a):
(26-10-2017, 17:26)tata1959 napisał(a): Śmietanówkę najlepszą na świecie robi Piotrek (niestety nie forumowy, ale nasz) co znalazło potwierdzenie na dwóch ostatnich zlotach w Wysowej.
W takim razie zapytaj, czy nie udzieli nam tego przepisu i tu go wrzuć.

Tak tak, czekamy na przepis :)

Ja też chętnie bym poznała tajemnicę robienia dobrej śmietanówki. Może będzie lepsza od Baileys, za którym średnio przepadam.
Odpowiedz
#12
Paweł... Po co w końcu wkleiłeś ten przepis?
"Do garnka wystarczy wlać śmietankę, dodać cukier, nasiona wanilii i podgrzać całość, by cukier się rozpuścił. Następnie należy ostudzić śmietankę i dopiero wtedy dodać do niej spirytus, cały czas mieszając zawartość garnka. Trzeba pamiętać, że im więcej go dodamy, tym trunek będzie mocniejszy. Teraz już tylko likier przelewamy do butelek, wstawiamy do lodówki i gotowe. Taki likier na pewno nie będzie smakował jak Śmietankówka oleska, ale warto spróbować, zanim wybierzemy się po oryginał do Olesna".

Przecież to wątek o Śmietankówce z Olesna a w tym przepisie wyraźniej jest napisane, że ten likier "na pewno nie będzie smakował jak Śmietankówka oleska"
Odpowiedz
#13
(31-10-2017, 14:21)SERVATOR napisał(a): Paweł... Po co w końcu wkleiłeś ten przepis?
(26-10-2017, 17:26)tata1959 napisał(a): Pawełku zarzuć przepis tutaj ........................
Odpowiedz
#14
I myślisz, że Tacie chodziło o przepis na coś co na pewno Śmietankówką Oleską nie jest? :/
Moim zdaniem ten przepis nic nie wnosi do tego wątku a co więcej powoduje tylko zamieszanie.



Skocz do: