Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Świdośliwa - czy to dobry wybór?
#1
Chciałby zwrócić się do Was z pytaniem czy świdośliwa może być dobrym surowcem nalewkarsko-winiarski?
Może ktoś pochwalić się swoimi odczuciami co do smaku samych owoców, jak również trunków sporządzonych na tych owocach?

Warto zakupić te krzewy czy może lepiej w coś innego zainwestować?

Podobno świdośliwa może służyć jako żywopłot - czy to prawda?
Odpowiedz
#2
Nastawiłem w tym roku mały miód na świdośliwie, owoc jest w smaku trochę mdły, brakuje kwasu.
Odpowiedz
#3
Czym się różni gatunek canadensis od lamarckiej?
Który lepszy do wiadomych celów?

Do nalewki można kwasku dodać.
Odpowiedz
#4
Posiadam świdośliwę olcholistną, dodawałem do wina wiśniowego, solo nie robilem jeszcze.
Nalewka powinna być dobra , nie żałować tylko owocu.
Dokwasić można delikatnie sokiem z cytryny.
Na żywopłot też się nadaje, owoce mają bardzo dużo witamin.:slinka:

Edek
Odpowiedz
#5
Roślinki zamówione - czekam na kuriera. Oprócz świdośliwy jeszcze przyjedzie do mnie dereń jadalny i jagoda kamczacka.;)
Odpowiedz
#6
Z tego co wiem od właścicieli świdośliw (sam nie posiadam) Lamarcka jest the best.

PS. Na jesieni będę miał sadzonki tarniny z odrostów korzeniowych (tak z 10 szt.) - chce ktoś?
Odpowiedz
#7
Znalazłem pełno krzaków świdośliwy w lesie przypadkiem , kupiłem kiedyś to drzewko w markecie po jakimś czasie byłem z psem na spacerze i te same owoce , sen sam smak , liście itp . Więc zerwałem na dżemy i wyszły nawet pozytywne , lecz dodawałem soku z cytryny . Koniec tematu o dżemach :) Chciałem się dowiedzieć czy ktoś wie ile trzeba dać tych owoców na nastaw ? kusi mnie zrobić wino z tego owocu , może ktoś ma jakiś przepis ?



Skocz do: