Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żubrówka
Hajnówka ma napisane, że jest wonna, zobaczymy na finiszu.
Odpowiedz
Ponieważ nie chciałem przeciągać z aromatem i barwą, dziś nastąpiło zmieszanie ekstraktów z gorzałą pszeniczną i rezultaty są takie jak na obrazku. Obie ustawiłem na 45%, w smaku Hajnówka jest bardziej waniliowa i słodka, za to Białystok jest bardziej ziemisty, dostojny. W każdym razie dwie prawdziwe żubrówki, który widziały niejednego żubra. Podejrzewam, że skoro więcej kumaryny jawi się na języku w Hajnówce, a wiemy, że Białystok zawiera 1,8mg/kg, istnieje duże prawdopodobieństwo, że Hajnówka to odmiana wysoko-kumarynowa, ale jak widać na obrazku mało ma chlorofilu. Niemniej jednak obie są super.

http://postimg.org/image/wo2ku5a85/

jaśniejsza Hajnówka, bardziej absyntowa Białystok

http://postimg.org/image/qttxhu24v/

Odpowiedz
Naszło mnie na taki zestaw:
3 l soku jabłkowego
1 l spiru  95%
47 g żubrówki.

Wyjdzie  niecałe 4 l ( trawa trochę wypije ) o mocy 23,8%.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
Kolorek piękny - trawa go dała, czy sok był taki ciemny.:niewiem:
Lech
Odpowiedz
Dobry kierunek, Do kombinacji z żubrówką polecam sok z antonówki. Trochę ciężko się klaruje. Dla mnie moc powinna być jednak trochę większa.
Odpowiedz
Moc celowo taka niska ( jak dla mnie) , bo ma to być drink dla wielebnej i jej koleżanek.

Kolorek powstał samoistnie. Sam sok był zdecydowanie jaśniejszy.
Odpowiedz
Cieszy fakt, że ktoś nie tylko cytuje mój przepis, ale jeszcze wg niego sporządza prawdziwą żubrówkę.



Odpowiedz
Który sklep byście polecili na zakup kłączy turówki?
Jurek 


"Mądrość zawsze przychodzi z wiekiem. Niestety, czasem wiek przychodzi sam ..."
"Błogosławieni ci którzy nie wiedzą, a mimo to nie zabierają głosu ..."
"Dobrze rozbudowana administracja utrzyma się sama ..."


Odpowiedz
Zapytaj naszego forumowego @Wacka.
Odpowiedz
Ja kupowałem na 'skworcu' i nie narzekam, zresztą nie tylko w tym temacie :).
Lech
Odpowiedz
Lechu
Na 'skworcu' to kupisz raczej susz, a ja bym chciał sobie trawniczek wyrychtować ;)
Za radą @drajli uderzę do @Wacka
Jurek 


"Mądrość zawsze przychodzi z wiekiem. Niestety, czasem wiek przychodzi sam ..."
"Błogosławieni ci którzy nie wiedzą, a mimo to nie zabierają głosu ..."
"Dobrze rozbudowana administracja utrzyma się sama ..."


Odpowiedz
(20-06-2017, 07:55)alskarus napisał(a): Lechu
Na 'skworcu' to kupisz raczej susz, a ja bym chciał sobie trawniczek wyrychtować ;)
Za radą @drajli uderzę do @Wacka
Nooo, fakt na trawniczek, to się raczej nie nadaje :D.
Lech
Odpowiedz
(20-06-2017, 07:55)alskaru napisał(a): Na 'skworcu' to kupisz raczej susz, a ja bym chciał sobie trawniczek wyrychtować ;)

Jak tam trawniczek potrafiłeś posadzić ?
Odpowiedz
Z ostatniego skosu od Wacka zrobiłem żubrówkę na samej trawce, ale zmieniłem troszkę  proporcję, tzn. 3 x 15 minut dygestia 7miu ździebeł w alkoholu o mocy 70%+, rozcieńczenie 2 x 40% i uzupełnienie wrzątkiem do ok. 50%. Druga żubrówka na bukwicy-procedura ta sama. Bukwicowa bardziej pachnie jak żubrówka, natomiast na turówce bardziej smakuje. Bukwicowa ma 44,7, a turówkowa ma 44,9. Najwięcej dzieje się w kolorze, turówkowa jest pięknie zielona, natomiast bukwicowa to praktycznie "biała" żubrówka. Planuję jeszcze trzeci eksperyment na bobie tonka i może czwarty na nostrzyku.



Odpowiedz
Bogi - jakiej bukwicy używasz  - pewnie miodownika melisowatego  bo bukwica lekarska to dobra na sraczkę .


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
Naturalnie, tej od Ciebie, ale jednak trzeba ją zalewać świeżą, bo tak jak pisałem w tej chwili najwięcej dała do aromatu, natomiast koloru ani pół, blady seledyn grawitujący ku bezbarwności, aczkolwiek może służyć jak biała żubrówka, która nie ma koloru, a pachnie i smakuje. Sadziłeś jeszcze tę prawdziwą bukwicę-miodownik?



Odpowiedz
Prawdziwe to jest :
- Bukwica zwyczajna, bukwica lekarska, czyściec lekarski (Stachys officinalis (L.)
- Miodownik melisowaty (Melittis melissophyllum L.)
oczywiście uprawiam i miodownik i bukwicę  z tym że świeży miodownik  nie pachnie za to świeża bukwica daje najzieleńszą zieleń . ;)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
To te liście mi wysłałeś i to zalewałem i pewnie dlatego był potrzebny czas, bo teraz pachnie jak szalony. W ciemno nie do odróżnienia od turówki.



Odpowiedz
Miodownika to się zbiera i suszy całe kwitnące pędy (jak na zdjęciu) i taki wystarcza na 2l "bukwicy" ale zapach szybko się ulatnia  , bukwicę też zbiera się w czasie kwitnienia ale świeżą po zmieleniu zalewa się spirytusem - pół kieliszeczka nalewki zatrzyma każde rozwolnienie .
Sprzedają suszone ziele bukwicy ale ono słabo działa .


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
10go byl konkurs degustacja w ciemno zorganizowany przez AV. Wyniki poniżej. Sam fakt, że to degustacja w ciemno i kto wygrał daje naprawdę dużo do myślenia:

Miejsce w konkursie i liczba zdobytych punktów:

1 Żubrówka CEDC 329,5
2 Jon Teff 316,5
3 Tur Trawa Turówki 316,0
4 Zubrówka Żu 313,5
5 Travka 282,5
6 Kniejówka 274,5
7 Boggy 2017 271,5
8 Ukrainka Zubrovka 271,0
9 Ja-Go Nalewka na trawie żubrowej 256,5
10 Stumbras Stumbražolių 244,5
11 Senator Turówka 244,0
12 Turówka 229,0
13 Wisent 215,5
14 Boggy 2014 210,5
15 Boggy 2011 202,5
16 Radius 172,5

Więcej tutaj: https://spirits.com.pl/bison-grass-vodka...newsletter



Odpowiedz
Znalazłem trochę turówki leśnej z Hajnówki, całkowicie zbladła, ale aromat pozostał. Nastawiłem. W międzyczasie zlałem kolejną żubrówkę bez trawy, tym razem użyłem bobu tonka. Z tej serii pozostał mi nostrzyk i marzanka.



Odpowiedz
Leśna wyszła bardzo zacnie, kolor zieleni wiosennej, ustawiłem na historyczne 45%, w smaku waniliowa i pikantna zarazem. Proporcje łatwe do zapamiętania, 1 część nalewu na 2 części wódki 40% i 1 część wody oraz +/- 50ml wody na korektę mocy w dół. Ponieważ kolor jest bardzo przyjemny, nie dekoruję trawką, żeby nie zmienić odcienia.

Nostrzyk pewnie zbiorę sobie sam, tak jak się rozglądałem to w internetach itd sprzedają marnej jakości i całość posiekana jakimś tasakiem normalnie.






Skocz do: