Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4 litrowy Braggot
#1
Niewiem czy tu czy w Piwach napisac.....

Eksperyment znaleziony na internecie....nastawiony wczoraj.

4 L
1kg miod wielokwiatowy
340g jasny ekstrakt slodu
6.5g chmiel
Drozdze Safale US-05 zachartowane Go-Ferm

Zagotowalem 4L wody. Dodalem ekstrakt i gotowalem przez 45min....w ostatnich 15min dodalem chmiel.
Jak jeszcze wszystko bylo cieple, dodalem miodu i dolalem wody do 4L
Ostudzilem, napowietrzylem w gasiorze o pojemnosci 12L bo to co czytalem to takie cos lubi sie pienic.

Chmielu wcale nie czulem...moze wyjdzie pozniej po zakonczeniu fermentacji.
Wyszlo 27 blg
Licze ze skonczy sie na 4-5 blg (a jesli wyzej to dobrze bo ja lubie slodkie)

Po 8 godzinach ruszylo....piana doscys duza...no i bulgota.
Odpowiedz
#2
Jakiego chmielu użyłeś :niewiem:.
Rozumiem że chmiel zostawiłeś w brzeczce na czas fermentacji.
Lech
Odpowiedz
#3
(07-05-2018, 14:43)lech.kuba napisał(a): Jakiego chmielu użyłeś :niewiem:.
Rozumiem że chmiel zostawiłeś w brzeczce na czas fermentacji.

Cascade Hops (4.5%)....nie wiem czy innaczej sie nazywaja w Polsce.
Gotowalem przez 15min i wyciagnelem. Wiem ze mozna zostawic, ale nie chcialem zabic miodu chmielem bo nigdy nie bawilem sie tym. Jesli nie beda wyczuwalne i trza bedzie dodac, wiem ze mozna dozucic do powolnej fermentacji. Wiec zobaczymy jak to wyjdzie. :)
Odpowiedz
#4
Chmiel Cascade jest dostępny w Polsce zarówno PL jak i US, choć o wyższym nieco poziomie aa.
Sadzę że przy takim poziomie aa na pewno nie powinien zdominować.
Lech
Odpowiedz
#5
(07-05-2018, 19:23)lech.kuba napisał(a): ...nie powinien zdominować.

No to dobrze. Nie znam sie na chmielu, pierwszy raz go uzywam...a miod to dopiero czwarty raz. W tym i tym jestem nowy.

Wczoraj zostal napowietrzony i pierwsza pozywka zostala dodana. Jak narazie...to jest 3 cm piany.
Odpowiedz
#6
Są chmiele o niskim poziomie goryczki i ten Twój taki jest, oraz o wysokim poziomie aa, te drugie faktycznie mogą zdominować smak miodu i wyraźnie uwypuklić goryczkę.
Lech
Odpowiedz
#7
4 dni i z 27 blg juz spadlo do 15.
Burzliwa fermentacja ma trwac jakies 14 dni...i chyba tak tez bedzie.
Smak...taki jak normalny miod bez przypraw tyle ze owiele slodszy i wiecej jest piany.
Odpowiedz
#8
Z 27* powinno zejść do 0, bo czwórniaki są wytrawne.
Lech
Odpowiedz
#9
(11-05-2018, 08:04)lech.kuba napisał(a): czwórniaki są wytrawne

Nie według polskiego prawa :D
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
#10
(11-05-2018, 14:54)tibek napisał(a):
(11-05-2018, 08:04)lech.kuba napisał(a): czwórniaki są wytrawne

Nie według polskiego prawa :D

Hmmm, a coś bliżej w tym temacie :pytajnik: .
Lech
Odpowiedz
#11
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja 2013 r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje
(Dz.U. 2013 poz. 633)
§ 17. Miód pitny oraz miód pitny markowy:
1) ma poziom słodkości, który wynosi:
a) od 35 do 90 gramów na litr – w przypadku czwórniaka,
b) od 65 do 120 gramów na litr – w przypadku trójniaka,
c) od 175 do 230 gramów na litr – w przypadku dwójniaka,
d) powyżej 300 gramów na litr – w przypadku półtoraka;
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
#12
I to co przytoczyłeś, wskazuje wyraźnie że kupnych czwórniaków lepiej nie pić, bo musi tam być użyta chemia coby zakatrupić drożdże, bo w naturalnym czwórniaku drożdże są i czekają niecierpliwie aż im się coś słodkiego doda :D .
Lech
Odpowiedz
#13
Dokładnie. Zastanawiam się skąd oni te parametry do rozporządzenia brali. Albo co brali jak je brali :)
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
#14
Ha ha, ale to na pewno nie był miodek :chytry:.
Lech
Odpowiedz
#15
Dzien 7.

Juz nie napowietrzam. Spadlo do 10 blg. Bardzo duzo osadu. Piana nadal sie utrzymuje...jest jej jakies 2cm.
W smaku...bardzo dobry, taki bardziej pelny.
Cala fermentacja odbywa sie przy 18 stopniach C.



Skocz do: