Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alko w winie
#1
Witam
Posiadam pewien problem ponieważ produkujemy w domu wina bez dodatku drożdży czyli czysta fermentacja owocu czy też zacieru owocowego. Robimy głównie wina słodkie wiec cukru dajemy dość sporo. Czy jest jakaś metoda do sprawdzenia alkoholu w już wyprodukowanym słodkim winie? szukałem w sieci ale nie moglem nic konkretnego znaleźć..
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie to bardzo chętnie zgłębie temat bo mam wina z winogron, dzikiej róży, jabłka brzoskwiń itp. i są dość mocne wydaje mi sie ze spokojnie ponad 16% ale chciałbym to jakoś sprawdzić ^^
Odpowiedz
#2
% w winie są obliczane, na podstawie pomiarów blg, na początku fermentacji i na końcu, a następnie po uwzględnieniu poprawek na niecukry i alkohol odczytuje się wynik z tabeli.
Tak że uzyskanie informacji ile dane gotowe wino ma procent jest raczej niemożliwe.
To że nie dodajesz drożdży to nie świadczy że wino bez nich pracuje, po prostu na owocach są dzikie drożdże.
Raczej mało prawdopodobne żebyś uzyskał wino o takiej mocy na dzikusach.
Lech
Odpowiedz
#3
(30-06-2019, 21:20)Nolo napisał(a): produkujemy w domu wina bez dodatku drożdży czyli czysta fermentacja owocu czy też zacieru owocowego. Robimy głównie wina słodkie wiec cukru dajemy dość sporo.

Czyli jak dodajemy szlachetne drożdże to fermentacja jest nie czysta? Robisz wina jak znaczna część społeczeństwa, przesłodzony ulepek kisi się w cukrze, najpierw nie może wystartować a potem staje i winianki są ulepkami a nie winami
Odpowiedz
#4
Zgłębienie tematu zacznij najlepiej od elementarnych podstaw czym jest fermentacja, czym są drożdże i jak pracują. I dlaczego należy używać drożdży winiarskich oraz o tym, czym jest cukromierz, po co się go stosuje i jak działa. Wszystko a nawet więcej znajdziesz na tym forum.
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.



Skocz do: