Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alkohol w kuchni.
#26
Ale kolego @stapler kto tu mówi o hiszpańskim sherry?
To Ty przecież napisałeś że:
(20-11-2012, 23:06)stapler napisał(a): A kto tobie powiedział, że w kuchni chińskiej dodaje się wino?
Ja nie znam żadnego przepisu z dodatkiem wina.
Jak masz jakiś przepis z kuchni chińskiej, gdzie jest dodawane wino, to prześlij na forum.
więc nie rozumiem twojego tłumaczenia? :niewiem:
Odpowiedz
#27
Zdania nie zmieniam i nadal uważam, że w kuchni chińskiej nie mam miejsca na dodawanie wina do potraw. Ale za to wiem już, że Chińczycy produkują wino.
Jako, że była gwiazdka, to dostałem takie coś.
Najciekawszy jest sposób podania tej chińszczyzny.
Widocznie co kraj to obyczaj.

   


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#28
NO ciekawe jak smakuje i i jaki kolor ,bukiet?.
Odpowiedz
#29
Wytrawne bardzo ważne aby wino było takie które da się wypić.
Świetny dodatek do owoców morza.

Azjaci też mają swoje ryżowe wina świetnie się sprawdza w kuchni jest tanie.
Kuchnia azjatycka chińska jest wbrew pozorom ogromna, w Polsce nie ma prawdziwej kuchni chińskiej a smak wina często jest maskowany jeśli nieumiejętnie się doprawia dania.

Wina były do kupienia w gastronomicznej hurtowni chińskiej bądź tajskiej dokładnie nie pamiętam na tyłach hali mirowskiej.
Odpowiedz
#30
Siema, chcę w sobotę przyrządzić jakąs potrawę na winie dla chłopaka ale zupełnie nie mam pomysłu, szukam czegoś na szybko! Mam parę butelek słodkiego wina, coś jak w tym katalogu ale nie wiem co z tego upichcić!
Odpowiedz
#31
Zrób mu to, co najbardziej lubi :)
Odpowiedz
#32
Karkówka na słodko duszona w winie z wiśniami i jałowcem.
Odpowiedz
#33
Co do bigosu staropolskiego kiedyś dodawano miodu pitnego. Teraz to troszkę zmodyfikowano i dodaje się... wina, oraz miodu. Proponuję jednak kiedyś zrobić bigos z dobrym trójniakiem, polecam.
A co do samego gotowania (odświeżam temat) - pyszny deser w kilka minut. Smażone banany w miodzie z lodami.
Banana obrać, zwilżyć sokiem z lemonki (ew. cytryny). Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dodać kilka łyżek miodu pitnego (najlepiej trójniaka/dwójniaka - słodkiego), można jeszcze trochę soku z limonki, wymieszać ten sos (spróbować, co kto lubi - więcej miodu, albo limonki). Na to położyć banany i smażyć 3-4 minuty z każdej strony na małym grzaniu. Jak ktoś chce, aby złapały ładny kolor posypuje sie jeszcze cukrem brązowym trzcinowym. Uważać, aby się nie rozwaliły. Dobry efekt jeszcze daje w czasie smażenia dosypać migdałów w płatkach. Podawać z lodami waniliowymi, wykorzystać sos do polania lodów, bo to chyba najlepsza część tego deseru.... i tylko dwie kalorie! ;-)
Mi najbardziej podeszło chyba z trójniakiem Kapucyńskim, ale każdy miodek jest dobry.

Ogólnie co do dodawania alkoholu do potraw - nigdy nie byłem fanem, ale dobry gulash z 200ml wina, albo z porterem czyni różnicę.
Odpowiedz
#34
Dla smakoszy: bitki schabowe z czosnkiem, bazylią i podlane do duszenia nalewką dereniową.
Odpowiedz
#35
Uuuu, wyobrażam to sobie z bitkami z dzika...
Odpowiedz
#36
Dzika często duszą w winie dla przełamania złego smaku - tłuszcz dziczy i zapach wiatru. Mi osobiście dzik w winie nie smakuje. Zamiast mięsa czuć kwaśny posmak mięsa. Dziczyznę wystarczy dusić w sosie i ważne by to była młoda sztuka. Smażenie pieczenie dziczyzny wytapia tłuszcz, który jest nieprzyswajalny smakowo dla osób wychowanych na wieprzowinie czyli dla 99,9% społeczeństwa.



Skocz do: