Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aloes
#1
Mam zapytanie czy ktoś kiedyś próbował robić wino z Aloesu lub z dodatkiem Aloesa. Bo mam całkiem rozrośnięty Aloes, a mąż zaczął robić wina czy da się go jakoś wykorzystać?
 
Podobno Aloes zwyczajny (Aloe barbadensis, Aloe vera) jest rośliną bogatą w związki czynne biologicznie. Najważniejsze z nich to:
  • kwasy organiczne (warto tu wymienić kwas salicylowy, mający właściwości przeciwbólowe i łagodzące stany zapalne),
  • wielocukry,
  • glikozydy antrachinowe o umiarkowanym działaniu przeczyszczającym,
  • sole mineralne (np. wapnia, fosforu, cynku, żelaza, sodu, magnezu),
  • związki białkowe,
  • enzymy,
  • witaminy (w tym B, C i E oraz kwas foliowy),
  • żywice,
  • garbniki,
  • śladowe ilości olejku eterycznego.
Wśród najważniejszych funkcji aloesu można wyróżnić działanie:
  • przeciwzapalne,
  • zmiękczające,
  • przeciwbakteryjne
  • znieczulające.
W organizmie aloes przyczynia się do: regulacji przemiany materii oraz leczenia braku apetytu, ma zdolność stymulacji wydzielania soku żołądkowego i żółci w jelitach. Ma właściwości przeczyszczające, jest pomocny przy zatwardzeniach, gdyż działa drażniąco na jelito grube. Pomaga w terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy, w chorobach jelita oraz odbytu.

Nie obraziłam bym się jakby oprócz kaca po winie coś działało na korzyść:P
Dziękuje za pomoc w moich rozważaniach



Skocz do: