Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aloes
#1
Mam zapytanie czy ktoś kiedyś próbował robić wino z Aloesu lub z dodatkiem Aloesa. Bo mam całkiem rozrośnięty Aloes, a mąż zaczął robić wina czy da się go jakoś wykorzystać?
 
Podobno Aloes zwyczajny (Aloe barbadensis, Aloe vera) jest rośliną bogatą w związki czynne biologicznie. Najważniejsze z nich to:
  • kwasy organiczne (warto tu wymienić kwas salicylowy, mający właściwości przeciwbólowe i łagodzące stany zapalne),
  • wielocukry,
  • glikozydy antrachinowe o umiarkowanym działaniu przeczyszczającym,
  • sole mineralne (np. wapnia, fosforu, cynku, żelaza, sodu, magnezu),
  • związki białkowe,
  • enzymy,
  • witaminy (w tym B, C i E oraz kwas foliowy),
  • żywice,
  • garbniki,
  • śladowe ilości olejku eterycznego.
Wśród najważniejszych funkcji aloesu można wyróżnić działanie:
  • przeciwzapalne,
  • zmiękczające,
  • przeciwbakteryjne
  • znieczulające.
W organizmie aloes przyczynia się do: regulacji przemiany materii oraz leczenia braku apetytu, ma zdolność stymulacji wydzielania soku żołądkowego i żółci w jelitach. Ma właściwości przeczyszczające, jest pomocny przy zatwardzeniach, gdyż działa drażniąco na jelito grube. Pomaga w terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy, w chorobach jelita oraz odbytu.

Nie obraziłam bym się jakby oprócz kaca po winie coś działało na korzyść:P
Dziękuje za pomoc w moich rozważaniach
Odpowiedz
#2
Witam, czy można nastawić wino z aloesu to ciężko mi powiedzieć, ale zapewne może być dodatkiem do różnych win ; ) nie mam z tym doświadczenia więc prosiłbym doświadczonych kolegów o wypowiedzenie się , sam jestem ciekawy;)
Odpowiedz
#3
Mój Dziadek zalewał czerwonym winem liście aloesu aby uzyskać wyciąg zawierające owe zdrowotne substancje. Liście musiały mieć co najmniej 7 lat, młodszych nie używał. Trudno powiedzieć, czy pomagało - na pewno nie zaszkodziło.
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
#4
Ja w młodości byłam leczona przez moją mamę (na różne zaziębienia i inne choroby układu oddechowego) nalewką z aloesu, która o ile pamięć mnie nie myli, była tak robiona jak small pisał. Tylko nie sądzę, aby liście były aż 7 letnie, bo ten napój był robiony co roku. Ale było to smaczne.
Odpowiedz
#5
Spokojnie mogły być 7letnie - aloes prawidłowo pielęgnowany ma sporo liści - te najstarsze pozostają w dolnej części łodygi, odcina się je kolejno i zużywa - następne wyrastają na szczycie. Dziadek miał kilka długich doniczek, w każdej po ok. 10 pędów, młodych sporo odrastało i miał z czego zdrowotność pozyskiwać.
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
#6
To było tak dawno, że nie mam szans potwierdzić, że liście aloesu miały odpowiedni wiek.

A co do wina z aloesu, to skoro w Meksyku robi się wino z agawy, to pewnie można i z aloesu. Tzn. wiem, że nie są one biologicznie z tej samej rodziny, ale oba są sukulentami. Win jednak nie robię, więc przepisu nie posiadam. Ale tu są podstawowe instrukcje (po angielsku): https://en.wikipedia.org/wiki/Agave_wine



Skocz do: