Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorzy: I. Wobarg, A. Nowinski
#1
Poszukiwani.
Odpowiedz
#2
No wlasnie nie znam tytulow ich prac. Sa to przedwojenni autorzy na ktorych sie czsami powoluja wspolczesni. Mysle, ze same nazwiska tez moga byc jakims punktem odniesienia dla poszukujacych starych przepisow i literatury. Dlatego pozwolilem sobie o nich wspomniec.
Odpowiedz
#3
Śpieszę donieść że moje male śledztwo i parę wizyt spędzonych w Bibliotece Narodowej wyjaśniło mi że: I.Wobarg to pseudonim przedwojennego profesora Warszawskiej Akademii Rolniczej o nazwisku Grabowski co czytane wspak daje Iks Wobarg czyli I.Wobarg.
Jest on autorem wielu prac o chorobach roślin a przy okazji popełnił parę książek o zgospodarowaniu owoców do przyjemniejszych i bardziej rozrywkowych celów(stąd pseudonim,bo w końcu facet pisał poważne prace naukowe no i jakby nie było przedwojenny profesor i sława ,a tu taka tematyka-wstyd mocium panie).Tytuły już wkrotce.
Odpowiedz
#4
Ja jak zwykle z niezlym opoznieniem...
Wiec tak. Iks Wobarg, nieraz mylnie zapisywany jako Wobang to tylko pseudonim jak wspomnial Dzidek.
Tytul(poza tym napisal - Wyrob wodek z owocow(destylacja wypalanek winnych)) to - Wyrob win sposobem domowym i ulepszonym... Przemysl, 1922, druk J. Lazor, Przemysl.

Wiecej wiadomosci posiadam tylko na temat pierwszej publikacji, ktora dotyczy miodow pitnych. Miodow dotycza str. 64-77. Niestety jest to jedna z wielu mozliwosci powielania tego co wyprodukowal Ciesielski. Przepisy te same, to samo slownictwo. Na uwage moza jedynie zaslugiwac dwa przepisy, jesli sie nie myle nie publikowane przez Ciesielskiego -

KRAKOWSKI
czworniak z patoki mieszanej z doprawa na 10 l brzeczki:
5 gr chmielu
1 gr cynamonu
1 - ej skorki cytrynowej

MIOD PITNY LEGIONOW
trojniak z dodatkiem 7 gr wyborowego chmielu na 10 l brzeczki"
s. 70

pozdr
PAwel
Odpowiedz
#5
Witam
Tez troche poszperalem i Iks Wobarg czasami jest wystawiany na aukcjach antykwarycznych (o ktorych znajduje informacje zawsze po fakcie - juz dawno sie odbyly - taki pech) i raz widzialem na allegro, ale nie udalo mi sie kupic.
Ale Nowinskiego nie znalazlem nic.
Czy wiecie cos na temat ksiazki:
Najdokladniejszy sposob sycenia roznych miodow - J. Ambrozewicz?
Odpowiedz
#6
O Nowinskim zaraz napisze. Wczesniej chcialem to zrobic, ale sie nie udalo - problemy z otwieraniem sie strony.
Co do Ambrozewicza to jest to mala ksiazeczka wielkosci notesu, dosc cienka, moze do 30 str. Nie posiada specjalnych przeopisow, a tylko ogolny opis warzenia miodu. Nie dam sobie reki uciac, ale niewiele mi pomogla, jesli dobrze pamietam nie wnosi nic nowego.
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez Pawel
Nie posiada specjalnych przeopisow, a tylko ogolny opis warzenia miodu. Nie dam sobie reki uciac, ale niewiele mi pomogla, jesli dobrze pamietam nie wnosi nic nowego.

To dlatego, ze jak mialem mozliwosc przepisywania Ambrozewicza i Szaniawskiego to wybralem tego drugiego, chociaz 3/4 tekstu mialem - z opublikowanego artykulu.



Skocz do: