Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Białe wino, nalot ?
#1
Witam, nastawiłem rok temu wino, niestety przez jakiś czas stało w upałach w temperaturze koło 25 C. Zlewałem dwa razy. Pojawił się nalot. Pytanie co to jest? I co dalej?

https://drive.google.com/file/d/1IGMuo0_...sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1p9duNaM...sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1rMF1TOX...sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1t9Vy5-T...sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1oao6vfy...sp=sharing
Odpowiedz
#2
Wino które nie fermentuje powinno być pozostawione z możliwie najmniejsza pustą przestrzenią nad powierzchnią, po to żeby nie pojawiało się np. coś takiego. Być może to początek infekcji, może resztki drożdży lub owoców. Najlepiej zlać z nad osadu bo jest, i przelać pod korek do innej butli.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: