Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biały korzuch na cydrze
#1
Witam, robię cydr drugi raz. Za pierwszym fermentował 10 dni, po czym zlałam do czystego baniaka na kilka dni. Potem zabutelkowałam i wszystko było dobrze. Natomiast teraz fermentował 15 dni, zlałam do czystego baniaka i chciałam zlewać do butelek, gdy zobaczyłam białe plamy, kożuch na powierzchni cydru. Zlałam do butelek czysty cydr, ale widzę, że w butelkach też pojawią się plamy. Cydr jest do wylania? Od czego robi się biały kożuch?
Odpowiedz
#2
Dostęp powietrza, może zakażenie bakteryjne. Jakieś foto pomogło by "gdybać"
Jak tylko plamy to nie panikuj od razu, może nie rozrośnie się i da się wypić na szybko. Gdyby pojawił się grubszy kożuch lub pleśń to niestety tylko wylanie .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Jak jest cienki to go zdejmij i sprawdź czy jest dobrze zabezpieczony.
Odpowiedz
#4
(20-12-2018, 14:48)Hordeho napisał(a): Jak jest cienki to go zdejmij i sprawdź czy jest dobrze zabezpieczony.
A możesz nas uświadomić jak to zrobić? Co masz na myśli dając takie rady?
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: