Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boskie ciasto z gruszkami i czekoladą
#1
Miałam na zbyciu bardzo dojrzałe i soczyste gruszki wiec upiekłam dziś coś takiego, z czego już polowa znikła.

3 "bardzo" dojrzałe gruszki
150 g zwykłej mąki pszennej
150 g  cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
90 g  masła (lekko stopione)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
9 kostek gorzkiej czekolady (użyłam typowej Wedlowskiej czekolady) posiekanych nożem na małe kawałki
2-3 łyżki cukru do posypania ciasta


Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Wyłożyć tortownicę (24 cm) papierem pergaminowym lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Ubić jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym aż masa będzie biała i puszysta. Przesiać razem mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki do ubitych jajek i dobrze wymieszać, dodać masło i wymieszać tylko aż ciasto będzie gładkie. Dodać czekoladę i wymieszać.

Wlać ciasto i równo rozsmarować na całej powierzchni (ciasto będzie dosyć geste i z tej ilości wyjdzie relatywnie cienka warstwa).

Obrać gruszki, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście po czym posypać lekko cukrem. Nie ma znaczenia, czy gruszki wystają z ciasta bo i tak zapadną się w nim w czasie pieczenia. Piec przez około 30 minut albo aż będzie zarumienione i zanurzony patyczek jest suchy.

Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem. Podawać same ciasto albo z bitą lub kwaśną śmietaną (ja serwuję z greckim jogurtem).
Najlepiej smakuje jak ciasto kompletnie wystygnie i kawałki czekolady w cieście ponownie stwardnieją.

Można zamiast czekolady zamienić 1/3 pszennej mąki mielonymi orzechami laskowymi (najlepiej prażonymi), albo do ciasta dodać mielonego kardamonu, który świetnie komponuje się z gruszkami.



Skocz do: