Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Byrd Alexander - Domowe nalewki, wina i miody
#1
Podarowano mi takie właśnie dziełko z 1995 roku. W stosunku do objętości - 75 stron, książeczkę trzeba uznać za wystarczającą, przynajmniej dla początkujących. Widać wyraźne wpływy Cieślaka, ale o plagiacie nie ma mowy. Na 10 litrów wina żytniego zawsze potrzeba ok.2,5 kg żyta. Trudno podać inne ilości. Mniejsze ilości kwasku cytrynowego - 50 g - u Cieślaka 60 g, świadczą, że jest to twórcze rozwinięcie. No i brak azbestu.
Znajdziemy tu też rzeczy nigdzie niespotykane:
"...Brzeczkę przecedzić przez gęstą gazę do czystego naczynia, a kiedy wystygnie, przelać do czystych, wyparzonych butelek, lekko je korkując, lub do czystego wyparzonego balonu, zamykając go korkiem z rurką fermentacyjną. Miód bez drożdży fermentuje bardzo mocno. ..."
Taki przepis na miód bez drożdży jest na str.66.
Czy ktoś słyszał o czymś podobnym????!!!!
Książeczkę traktuję serio.
Odpowiedz
#2
Czyli następny autor, który bazuje na przepisach innych, nigdy nie robił tego o czym pisze i nie ma pojęcia o czym pisze.



Skocz do: