Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CYDR kartonikowy
Więc jednak minimum 10 gram ksylittolu na litr :). Muszę śledzić wątek bo dane się ciągle zmieniają :P
Odpowiedz
(05-04-2017, 19:55)Piotr_K napisał(a): Często ta dawka się powtarzała na forum. Najwyżej podzielę nastaw i różnie dosłodzę 5/10/15/20/25 na litr. Pierwszy raz cydr robię więc racja, muszę swój smak złapać :)
Naprawdę odczuwacie różnice słodyczy rzędu 5g/l ksylitolu? Podziwiam Was :) Ja zauważyłbym pewnie dopiero tą między 5, a 25g/l, no może między 5, a 20g/l :)
Odpowiedz
(07-04-2017, 09:33)lukihah napisał(a):
(05-04-2017, 19:55)Piotr_K napisał(a): Często ta dawka się powtarzała na forum. Najwyżej podzielę nastaw i różnie dosłodzę 5/10/15/20/25 na litr. Pierwszy raz cydr robię więc racja, muszę swój smak złapać :)
Naprawdę odczuwacie różnice słodyczy rzędu 5g/l ksylitolu? Podziwiam Was :) Ja zauważyłbym pewnie dopiero tą między 5, a 25g/l, no może między 5, a 20g/l :)

Hmm, nie wiem jak z ksylitolem, ale w herbacie czuję nawet kilka ziarenek cukru, może wynika to z tego że praktycznie cukier spożywam głównie w formie przerobionej :D.
Lech
Odpowiedz
(07-04-2017, 13:35)lech.kuba napisał(a):
(07-04-2017, 09:33)lukihah napisał(a):
(05-04-2017, 19:55)Piotr_K napisał(a): Często ta dawka się powtarzała na forum. Najwyżej podzielę nastaw i różnie dosłodzę 5/10/15/20/25 na litr. Pierwszy raz cydr robię więc racja, muszę swój smak złapać :)
Naprawdę odczuwacie różnice słodyczy rzędu 5g/l ksylitolu? Podziwiam Was :) Ja zauważyłbym pewnie dopiero tą między 5, a 25g/l, no może między 5, a 20g/l :)

Hmm, nie wiem jak z ksylitolem, ale w herbacie czuję nawet kilka ziarenek cukru, może wynika to z tego że praktycznie cukier spożywam głównie w formie przerobionej :D.

Powiem szczerzę, że ja się przerzuciłem w pełni na Ksylitol, po wielu eksperymentach z słodzikami. O dobry słodzik bardzo cieżko. Polecam taki czerwono niebieski, kiedyś był w Biedronce, chyba DR. Oetkera. A co do Ksylotilu, to bardzo daje radę. Chociaż przy cydrze z koncentratu może nie do końca się sprawdzać.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Odpowiedz
(13-04-2017, 21:21)Neuroup napisał(a): Chociaż przy cydrze z koncentratu może nie do końca się sprawdzać.

A czemu?
Ja dopiero co sama zabutelkowałam pierwszą swoją partię X (mąż się uparł na tę nazwę ;) ) dając po łyżeczce ksylitolu i jestem ciekawa efektu, wcześniej robiliśmy zupełnie bez i też nam smakowało.
Odpowiedz
Cydr widoczne osłabił swoją pracę, bulka sporadycznie. Jak teraz sprawdzić mu BLG żeby nie utlenić ? Przez kranik odpada, bo jak pobiorę trochę to zanim będę butelkować rozwinie się tam jakaś pleśń. Jak otworzę denko to nie wiem czy fermentacja wytworzył jeszcze tyle CO2.
Odpowiedz
Dzisiaj badałem poziom BLG, wynik - 1. Niestety nie wiem od jak dawna jest tak niski. Przed badaniem BLG w rurce bulagało nawet jeszcze.
Cydr widać, że jest nagazowany zapach drożdżowy, klarowność bdb.
Czekać tydzień i butelkować ? Czy może lepiej szybciej ?
Dane techniczne:
- nastawiony 02.04.2017
- 16 litrów Rivia jabłkowa
- blg początkowe 11
- drożdże Ciderini Strong
Odpowiedz
Jak masz klarowność zadowalającą to nie czekaj tylko butelkuj.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Próbkę cydru pobrałem szybko szklaną pipetą. Nie przyglądałem się co dokładnie jest w środku pojemnika. Chciałem tylko jak najszybciej zamknąć pojemnik fermentacyjny. I dlatego wiem tylko że od góry jest idealnie wyklarowany, nie wiem jak niżej.

Edit:
Dzisiaj butelkowałem. Wyszły 32 butelki.
[Obrazek: IMAG0097.jpg]

Dosłodzone 3,6 grama cukru na butelkę 450 ml. Zrobiłem różne próby smakowe.
Klarowność bardzo fajna. Czuć zapach drożdży, ale w tym wątku czytałem że to mija.
Na dwa tygodnie zostawiam w temperaturze pokojowej.
Odpowiedz
Wcześniej było rozważanie nad drożdżami ciderini do cydru słodkiego i wytrawnego. Tak, przeczytałem cały wątek.
Napisałem do Browinu w tej kwestii.
To, co mi odpisali (wstawiam oczywiście za ich zgodą):
Browin napisał(a):Drożdże Ciderini sweet od Dry różnią się tym, że są to faktycznie dwa różne rodzaje drożdży (po przeprowadzonych u nas w firmie testach fermentacyjnych połączonych z degustacjami, zdecydowaliśmy się wprowadzić do sprzedaży te konkretne drożdże. Drożdże do cydru słodkiego po przefermentowaniu pozostawiały w cydrze uczucie słodkości przy pełnym owocowym bukiecie, różnica w tych drożdżach wiąże się właśnie z tą zdolnością redukcji kwasu jabłkowego).. Słodzik dodawany jest już do butelek celem dosłodzenia końcowego produktu. W skład obu produktów wchodzą jedynie drożdże.
Odpowiedz
grzechu
To, co mi odpisali (wstawiam oczywiście za ich zgodą):

Można zaoszczędzić na ksylitolu ::P:P


Dzisiaj pierwszy raz próbowałem mojego cydru kartonikowego. Dla przypomnienia:
Nastaw - 02.04.2017 (blg 11)
Butelkowanie - 19.04.2017 (blg - 1)
Drożdże - Ciderini Strong
Sok Rivia Jabłkowa


Cydr wyszedł bardzo ładnie nagazowany, klarowny ale niestety czuć dalej drożdze. Czy jest szansa na zanik posmaku droższy po dłuższym leżakowaniu ?
Jak to u Was Panie i Panowie wyglądało ?

Pozdrawiam
Odpowiedz
W moim przypadku smak drożdży nie ułożył się, teraz do cydru używam normalnych drożdży winnych. Oczywiście ja lubię wytrawny cydr

Odpowiedz
To nie dobrze :/. Jak długo utrzymywał się u Ciebie posmak drożdży ?
Odpowiedz
W moim cydrze niestety utrzymywał się rok. Potem zdecydowałem oddać całość bratu, chyba do teraz ma to w swojej piwncy.

Odpowiedz
Rok i nic ... :( nie dobrze. Dam mojemu czas powiedzmy 3 miesięcy i jak dalej będzie czuć drożdże to niestety wyleje. Szkoda poświęconej pracy.
Odpowiedz
Jak to jest z tym posmakiem drożdży, że niektórzy potrafią się go pozbyć a inni nie? Czy jest na to jakaś specjalna metoda?
Odpowiedz
Metody na pozbycie się raczej nie ma. Po prostu pilnuj, aby zlać jak tylko zje cukier.
Pozdrawiam 
Odpowiedz
Cześć, przetrzymuję cydr z soku jabłkowego Tymbark w eksperymentalnym pojemniku tj. butelka 5l po wodzie mineralnej. Nastawiłem 15 dni temu tj. 27.02.2018. Na powierzchni znajdują się jeszcze drobniutkie kolonie drożdży i mam pytanie kiedy przelewać do butelek?. Szczelność tego fermentatora zapewne nie jest idealna, a nie chcę, żeby coś się w nim popsuło z tego względu. Czy czekać, aż ślady drożdży zginą? [img][Obrazek: 906f91100ab2.jpg][/img]
Widać delikatną białą linię przy ściance butelki. I woda jest zassana jakby do środka, bo utrzymuje się w wężyku. Też to widać, ale to chyba nic złego co nie ??.

Co do posmaku drożdży to myślę, że zależy to od samej ich ilości, którą dodajemy do nastawu. Myślę, że jedną paczką drożdży mógłbym obdzielić 5, albo 6 takich butelek 5l.
Odpowiedz
W dwa tygodnie to już jest dawno po fermentacji. Jak się wytrącił osad na dnie to zlewaj do butelek. Drożdże nie zginą. Chyba nie do końca wiesz co to jest cydr. Lekki alkoholowy napój w którym nagazowanie w butelce zawdzięczasz właśnie obecności drożdży. Przeczytaj sobie najdłuższy wątek o cydrze w dziale to coś się bardziej rozjaśni może :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Jak sam napisałeś, że drożdże nie zginą to nawet jak jest dawno po fermentacji to uzyskam nagazowanie. Czy źle odczytałem?
Odpowiedz
Uzyskasz nagazowanie jak dodasz cukru do butelek.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Tylko ile trzeba dodać cukru do butelek żeby smakowało.
Rok temu dodałem chyba za dużo bo było okropnie słodkie.

_____________________________________________________
Zakaz reklamy. Mod.
Odpowiedz
3g na 0,5l.
Polecam cydr kartonikowy wzbogacony kwiatami czarnego bzu. Jeszcze jest trochę kwiatów.
Odpowiedz
uuu brzmi fajnie !! Ogólnie uwielbiam czarny bez spróbuję za rok ! ;)



Skocz do: