Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co podać do miodu pitnego?
#1
Posiada może ktoś książkę "Miody pitne, krupniki i piwa miodowe." Andrzeja Gałuszki dostępną na stronie winohobby?? W recenzji podają że autor podaje kilkanaście receptur na oryginalne, pikantne wypieki, które smakowo świetnie komponują się z miodami pitnymi. Zapoznał się ktoś z tymi recepturami??
Albo zna jakieś uzupełniające sie kulinaria z miodami??
Odpowiedz
#2
Wieprzowina i drób. Makłowicz robił polędwiczki wieprzowe w taki sposób, że najpierw obtaczał w musztardzie dijon + trochę pieprzu, potem smażenie na maśle, potem w to wszystko wlać miodek i jak odparuje dodajemy zahartowaną solą kwaśną śmietanę.

Niam niam
Odpowiedz
#3
Mam tę książkę. Jako dodatki autor podaje :
pogacze drożdżowe serbskie
pogacze maślane
pogacze z ziemniakami
pogacze ze skwarkami
pogacze z gęsimi skwarkami
pogacze ze skwarkami na białym winie
pogacze z twarogu
pogacze z orzechami
pierniczki wiejskie I i II
pierniczki mazowieckie
kruche pierniczki z vegetą
fasola Jaś z pieprzem

Nic konkretnego na „ząb” same przekąski.
Odpowiedz
#4
Co to są pogacze?? :)
Odpowiedz
#5
Znalazłam takie wytłumaczenie oraz przepis:

POGACZE

Tak brzmi nazwa wytrawnych ciasteczek węgierskich. Każda pani domu robi je nieco inaczej, ale w każdym węgierskim domu są one dobrze znane i cenione. Podaje się je jako "poczekajki" przed głównym daniem lub jako przekąskę do wina.

Składniki:

300 gram mąki
300 gram białego, chudego sera
300 gram margaryny

Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na godzinę. Wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość palca i wykrawamy krążki o średnicy do 5 cm. Każde ciastko smarujemy jajkiem, posypujemy solą i wg uznania: papryką, kminkiem lub tartym, żółtym serem. Pieczemy na złoty kolor w tem. 170 - 180 stopni.

pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Są też jako drożdżowe, z mlekiem, z ziemniakami, z żółtym serem itp. ogólnie tyle wariantów ile kucharek.
Odpowiedz
#7
Boullii może jakiś konkretny przepis z książki przytoczysz! :)
Odpowiedz
#8
Pogacze z orzechami.

30 dkg mąki
25 dkg masła
20 dkg orzechów (pół na pół mielonych i siekanych)
1 żółtko
2 jaja
łyżka gęstej śmietany
łyżeczka mielonego cynamonu
sok z połowy cytryny
szczypta soli
10 dkg cukru pudru

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Owinąć je w papier pergaminowy i na co najmniej 1 godz. wstawić do lodówki. Rozwałkować do grubości 10-15 mm i wykrawać krążki o śr. 4 cm. piec w dobrze nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Na wierzch można dodatkowo posypać cynamonem.

Pogacz ze skwarkami na białym winie.

25 dkg mąki
25 dkg skwarków
3 żółtka
2 dkg drożdży (w tym wypadku piekarnicze nie winiarskie)
0.15 l białego wytrawnego wina
sól, pieprz, szczypta cukru

Skwarki drobno posiekać i odsączyć od tłuszczu. Drożdże rozetrzeć z cukrem (poczekać 20 min). Wymieszać mąkę , drożdże, 2 żółtka, pieprz, sól i wino. Zrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 min), a następnie rozwałkować do 8 mm. Wykrawać dowolne kształty, posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w temp. 200 stopni do zrumienienia.

Smacznego.



Skocz do: