Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co ugotować ukochanej na Walentynki:)
#1
Koleżanki i Koledzy pomóżcie, może macie jakiś sprawdzony przepis kulinarny po którym wasza/wasz Ukochana/y oszalała z zachwytu. Walentynki już jutro coraz mniej czasu może macie jakies sprawdzone linki do fajnych potraw RATUJCIE!!!
Odpowiedz
#2
Nie napisałeś co Twoja ukochana preferuje:lol:
Sałatki, mięso, ryby, owoce itd?

I nie napisałeś czy ma się najeść, czy pobudzić:diabelek:

Niegdysiejszy chłopak mojej siostry chciał jej zrobić niespodziankę i coś ugotować. Przepis wydał mu się cokolwiek dziwny, ale zrobił jak było napisane. Dopiero na koniec przeczytał : jak zrobić dobry obiad z resztek ;)
Odpowiedz
#3
Nie wybrzydza:) lubi wiele rzeczy, toleruje mięso, barzo lubi włoską kuchnie.:)
Odpowiedz
#4
Spaghetti z owocami morza:

15dag spaghetti,
1/2 muli (choć zapewne mieszanka zamrożona owoców morza z marketu też będzie dobra)
1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej,
1 cebulka mała,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
5 łyżek oliwy,
1 szklanka białego wina ( najlepiej własnego :)) 2 łyżki posiekanej natki,
papryka w proszku słodka, sól pieprz świeżo zmielony

Jeśli mule - to oczyścić i umyć. Jeśli mrożonek - to zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Papryki pokroić w kostkę. Cebulkę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać paprykę i czosnek. Lekko podsmażyć. W garnku roztopić masło. Dodać cebulkę i owoce morza, posolić, posypać pieprzem i papryką.
Wlać wino, gotować chwilę (jeśli mule, to aż się otworzą, wyjąć i wyłuskać z muszli).
Zagotować wodę posolić, dodać łyżkę oliwy i wrzucić makaron spaghetti. Gotować około 10 minut.
Odcedzić, przełożyć do miski. Dodać owoce morza i podsmażoną paprykę z czosnkiem. Skropić łyżką oliwy i wymieszać. Posypać natką.

Lazania z kurczakiem

12 płatków lazanii
50 dag piersi kurczaka
1 cukinia
2 cebule
30 dag brokułów
30 dag pieczarek
3 pomidory
1 puszka (0,9l) pomidorów w zalewie
3-5 ząbków czosnku
10 listków bazylii
2 łyżki śmietany
10 dag parmezanu
1 łyżeczka masła
5 łyżek oliwy
cukier, sól

Sos:
Łyżeczka masła i mąki,
1/2 l mleka
sól pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Pieczarki pokroić na cząstki, cukinię w półplasterki, piersi w paseczki. Rozgrzać połowę oliwy, usmażyć kurczaka, na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki, dodać cukinię i smażyć chwilę. W rondlu rozgrzać resztę oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek. Po kilku minutach wyjąć papryczki, dodać kurczaka, pieczarki z cukinią, brokuły podzielone na różyczki, obrane i pokrojone pomidory i połowę zmiksowanych pomidorów z puszki. Dusić 15 minut na małym ogniu, dodać śmietanę, pokrojoną bazylię.
Sos:
Mąkę zasmażyć na maśle, stale mieszając rozprowadzić zimnym mlekiem, podgrzewać aż zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Żaroodporne naczynie wyłożyć suchymi płatami lazanii, przykryć farszem, polać sosem, posypać parmezanem i położyć drugą warstwę. Na wierzchu ułożyć płaty lazanii, polać sosem i resztą zmiksowanych pomidorów oraz serem. Piec 45 minut w temp. 170st.C

Gruszka pikantna

3 małe gruszki
40 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
4 grube kotlety cielęce
½ szklanki bulionu (może być z torebki)
łyżka liści tymianku (najlepiej świeżego)
sól, pieprz

Patelnię rozgrzać, dodać masło i oliwę, smażyć kotlety po 3-5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz. Gruszki pokroić na plastry, wyjąć pestki. Smażyć na patelni z dwóch stron po 3 minuty aż będą miękkie. Przełożyć na talerz, na patelnię wylać bulion, dodać tymianek, sól pieprz i gotować 5 minut aż sos zgęstnieje Podawać kotlety z plastrami gruszki i sosem.

Risotto "po polsku"
hm... dla 6 osób

3 woreczki ryżu
2 podwójne piersi kurczaka
1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasolki
po 3 czerwone i zielone papryki
koncentrat pomidorowy w słoczku
3 cebule
4 ogórki kiszone
30 dag pieczarek
sól, pieprz
oregano
papryka w proszku
4 ząbki czosnku

Cebulę poszatkować, podsmażyć na patelni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić z cebulą. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko razem smażyć, od czasu do czasu mieszając. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Do drugiego garnka wrzucać pokrojoną na paseczki paprykę, dusić, podlewając co jakiś czas wodą. Cały koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, i wlać do gara. Odcedzić fasolkę, pokroić w grube plasterki ogórki i wrzucić do reszty warzyw. Wcisnąć czosnek i dusić około 15-20 minut. Pod koniec wsypać kukurydzę. Połączyć wszystkie składniki - ryż, podsmażone mięso i uduszone warzywa - przyprawić pieprzem, oregano i papryką w proszku, dokładnie wymieszać i podawać.

Wg sugestii Favity zamieszczam poprawkę.

Ryżu nie gotować, a podsmażyć go na paru łyżkach oliwy, a następnie dodać bulion i uzupełniać go aż do calkowitego wchłonięcia i uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Dobrze też użyć ryżu specjalnego do risotta, ale to już szczegół.

Deser

Jak ma być po włosku to najlepiej kup tiramisu w dobrej cukierni :)


Ja szaleję jak mój mąż robi skrzydełka pikantne z surówką i pieczywem. Przepisy masz podane w drobiu i królikach ;)
Odpowiedz
#5
Najszybsza zupa nalewka z lubczyku :diabelek:
Odpowiedz
#6
Lepiej zaczac od mocnego uderzenia z rana... Jak jeszce ofiara sie dobrze nie rozbudzila i nie uswiadomila sobie jaki jest dzien...

Buleczki w ksztalcie serduszek na sniadanie :)


No chyba, ze ryz i skrzydelka kurczaczka w sosie miodowym..:)

Przepis na spoooooro osob... :D Zalezy ile kto zje...
-1,5 kg skrzydelek
-1 wegeta (małe opakowanie)
-6 łyżeczek miodu
-6 lyzeczek soku z cytryny
-6 zabkow czosnku
-4 lyzki sosu sojowego
-2 zyzki papryki slodkiej (jakiejs dobrej marki, gdyz te tanie daja slaby kolorek)
-2 lyzeczki imbiru
-maka ziemiaczana

Skrzydelka podzielic na czesci, zalac w garnku woda do 3/4 objetosci, wsypac wegete i zagotowac.
Do drugiego garnka wrzucic reszte skladnikow, wymieszac i zagotowac.
Wlac zawartosc drugiego garnka do garnka pierwszego, wymieszac i zaciagnac maka. Skrzydelka z sosem wykladac na ugotowany ryz. :)

Mniam, no chyba ze ktos nie lubi ryzu, albo ktoregos ze skladnikow.

Slawek
Odpowiedz
#7
O chińskiej kuchni nie pomyślałem...:) W sumie Ryż to ciekamy materiał na potrawy wszelakie :)
Odpowiedz
#8
Jeszcze coś z kuchni włoskiej na Walentynkową kolację:

Na przystawkę:
Pluszki grissini z szynką szwardzwaldzką(może być inna)

Plastry szynki posmarować majonezem, posypać parmezanem, zawinać nią paluszki i podawać na liściach zielonej sałaty.


Na danie główne:
Bucattini ze szpinakiem.

Ugotować bucattini al`dente.

Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i posmażyć 2 ząbki czosnku. Włożyć szpinak i dusić ca 7 minut. Posolić, popieprzyć, dodać odrobinę gałki muszkatołowej.

Do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem włożyć makaron, następnie szpinak. Całość posypać serem (najlepiej pleśniowym) i zapiekać ca 20 min. w temp. 180 st C.

Na deser:
Truskawki czekoladowe.

Truskawki opłukać i wysuszyć na ręczniku.
Na parze rozpościć tabliczkę czkolady, dodać odrobinę słodkiej śmietanki.
Trzymając truskawkę za ogonek zanurzyć ją do połowy w gorącej czekoladzie i obtoczyć w mielonych orzechach lub wiórkach kokosowych.

Zaletą powyższej propozycji jest lekkość jedzenia, po którym dopiero zaczyna się prawdziwa uczta:buziak: No ale to już inny temat, mniej kulinarny.

pozdrawiam życząc udanych Walentynek
Odpowiedz
#9
To ja dorzuce przepis, z ktorego skorzystam na kolacje prosto z ksiazki Pascala (wprawdzie go nie lubie no ale jedzenie robic umie :P).


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#10
Witam

Cytat:Wysłane przez Favita

...Na danie główne:
Bucattini ze szpinakiem....

I to jest baaaaardzo dobry pomysł.
Wprawdzie nie Bucatini, a Cannelloni.
Dodatkowo do zapiekania beszamel i trzy sery (mozarella, parmezan i rokpol)
Do tego butelka wytrawnego Schuyler'a i lekka kolacyjka dla dwojga gotowa.

Pozdrawiam
Fester

P.S.
Już się zapieka :slinka: :lol:
Odpowiedz
#11
... zdążyłem ?

... może do kolekcji jeszcze coś włosko - polskiego
SPAGHETTI Z SZYNKĄ
składniki:
1/2 kg szynki wędzonej
2 l pomidorów w zalewie (obranych ze skórki)
2 marynowane papryki
2 cebule
6 łyżek oliwy
4 łyżki masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżeczka sosu worcester
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki kaparów
2 łyżki pokrajanych oliwek
1 kieliszek (50g) nalewki z głogu, (może być brendy)
1 paczka dobrego makaronu spaghetti (500g)
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Szynkę zemleć na grubym oczku przez maszynkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami masła i podsmażyć na złoty kolor posiekaną w kostkę cebulę.
Paprykę i połowę pomidorów zmiksować plenderem, resztę pomidorów rozgnieść widelcem.
Wrzucić zmieloną szynkę do podsmażonej cebuli. Wino podgrzać (do tmp. około 80*C) i dodać worcester sos, oregano, zioła prowansalskie i czosnek. Dokładnie wymieszać i podlać mięso. Podsmażać na średnim ogniu, często mieszając aż do całkowitego zredukowania płynu.
Dodać w pierwszej kolejności pomidory zmiksowane z papryką, zagotować, dodać pomidory rozgniecione widelcem. Dusić na małym ogniu 20 minut i dodać kapary wraz z posiekanymi oliwkami. Dodać pieprzu i soli do smaku.
[Obrazek: spag07.jpg]
Makaron ugotować al'dente dodając do osolonej wody 4 łyżki oliwy z 2 łyżkami masła.
Opcjonalnie można posypać startym parmezanem.
Smacznego
Odpowiedz
#12
Cytat:Wprawdzie nie Bucatini, a Cannelloni.

Fester, cannelloni też, ale z bucattini jest zdecydowanie mniej pracy. Ten przepis pochodzi z telewizyjnego programu Macieja Kuronia.

pozdrawiam bardzo serdecznie;)
Odpowiedz
#13
Cytat:Risotto "po polsku"
Basiu,świetme risotto. Spróbuj ryżu nie gotować, a podsmażyć go na paru łyżkach oliwy, a następnie dodać bulion i uzupełniać go aż do calkowitego wchłonięcia i uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Dobrze też użyć ryżu specjalnego do risotta, ale to już szczegół.
Wykorzystam Twój przepis dziś na kolację. :tuptup:
Odpowiedz
#14
Interesująco smaczna ta fotka zachęcająca:)
Odpowiedz
#15
A może coś wykwintnego z ryb?


Załączone pliki Miniatury
   



Skocz do: