Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cydr - kilka pytań od amatorów dla zawodowców
Możesz mieć problem z klarowaniem. Jak nie będzie się klarował to w rozsądnym czasie butelkuj. Mętny cydr dużo lepszy od zakażonego:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Witajcie.

Mam lekki problem a właściwie zagwozdkę. Na próbę nastawiłem cydr z soku z tłoczni (dostępnego w sieci Dino). Cydr w okresie fermentacji dosładzam (nie bijcie! ;) ) - kwestia gustu. W związku z tym nastaw przed butelkowaniem pracuje dłużej, przeważnie około 14-21 dni. Drożdże do cydru - bayanusy z BW.

I po raz pierwszy pojawił się problem. Po 20 dniach od nastawienia spróbowałem cyderek - okazał się gorzkawy. Nie widać żadnej pleśni, osadu - niczego podejrzanego. Zapach również jest normalny. Jedynie smak lekko GORYCZKOWY.

Myślicie, że może być skażony czy to raczej urok użytych jabłek? Myślę, że zrobię go na słodko (słodzę stewią), zostawię na dłużej zabutelkowany (3-4 miesiące) - może smaki się wyrównają.

Co Wy na to? :) Pozdrawiam.
----
Marek M.
Odpowiedz
Ja bym za to winił jabłka. Może zrobiono sok z niedojrzałych owoców? Czas oraz dosłodzenie są jedynym rozsądnym wyjściem.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
(21-11-2017, 15:17)krzysztof1970 napisał(a): Ja bym za to winił jabłka. Może zrobiono sok z niedojrzałych owoców? Czas oraz dosłodzenie są jedynym rozsądnym wyjściem.

Czyli dodać ksylitol i butelkować czy może cukier i niech sobie jeszcze pracuje w fermentatorze?

Też wydaje mi się, że to wina jabłek bo oprócz smaku, nie ma niczego podejrzanego.
----
Marek M.
Odpowiedz
Dać ksylitol i butelkować.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Dzięki :)
----
Marek M.
Odpowiedz
Kolejne pytanie ;)

Zabutelkowałem cydr bez dodatku cukru. Nie przypadł mi do gustu - czy na tym etapie mogę jeszcze dokonać refermantacji? Jeśli tak, to czy wystarczy odkapslować, dodać cukru, zakapslować czy dodatkowo należy dodać odrobinę drożdży?

Pozdrawiam.
----
Marek M.
Odpowiedz
Wystarczy to pierwsze, czyli odkapslować dodać troszkę cukru i zakapslować ponownie, oczywiście ten zabieg jest potrzebny o ile masz pewność że poprzednio cały cukier przefermentował, a będziesz o tym wiedział jak otworzysz pierwszą butelkę i "syknie" albo nie :).
Lech
Odpowiedz
Cydr stoi już ponad miesiąc w butelkach ;) Własnie jestem po pierwszej próbie i bez gazu najzwyczajniej w świecie mi nie smakuje. Na pewno nie trzeba dodawać drożdży po takim czasie?
----
Marek M.
Odpowiedz
Nie, drożdże są i czekają z utęsknieniem na choć szczyptę cukru :D.
Lech
Odpowiedz
Cydr to napój niskoalkoholowy. Przechowywanie bez gazu naraża go na infekcję i popsucie. Zrób jak Ci Lechu radzi.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Dzięki wielkie :) Na święta będzie jak znalazł!
----
Marek M.



Skocz do: