Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cydr przestał pracować po 8 dniach - 5blg
#1
Witam,

8 dni temu nastawiłem swój pierwszy cydr jabłkowy - 10l soku. 

Od początku fermentacja przebiegała bardzo słabo, być może przez temperaturę w piwnicy (ok. 19-20* C). Nastaw początkowy miał 12 blg, po 8 dniach nastaw ma 5 blg, ale drożdże chyba w ogóle już nie pracują (rurka nie pyka).

Drożdże Ciderini Sweet (2,5g) i dodałem pożywkę "Pożywka dla drożdży winiarskich Biowin" (5g).

Co w takiej sytuacji? Próbowałem, to w smaku w sumie przypomina trochę szampana. Zlewać do butelek czy jeszcze poczekać, czy ogólnie cydr nie nadaje się do niczego?

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
5 blg to za dużo do butelkowania. Możesz poczekać do jutra i sprawdzić cukier. Jeśli będzie tyle samo tzn że drożdże nie pracują więc uwodnij kolejną porcję drożdży i dodaj. A jeśli blg spadnie tzn że masz nieszczelny pojemnik i drożdże pracują ale gaz ulatnia się nie przez rurkę.
Odpowiedz
#3
Ciderini sweet zawierają chyba jakiś niefermentowalny słodzik (stąd to sweet), 12 Blg było przed dodaniem tego badziewia czy po? Bo może to po prostu to "sweet" Ci robi Blg.
W którym momencie dodawałeś pożywkę?
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
#4
Hej,

12 blg miałem przed dodaniem drożdży i pożywki.

Na samym początku, najpierw do soku dodałem uwodnione drożdże, a następnie wsypałem pożywkę i zamknąłem fermentator i stoi teraz 9 dzień. Sprawdzę jeszcze jutro czy blg uległo zmianie.
Odpowiedz
#5
Sprawdziłem dzisiaj Blg i jest na poziomie 0-1.

Poczekać jeszcze czy zlewać do butelek? Dodam, że cydr nie musi być klarowny, może zachować swoją mętność.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#6
Poczekaj.
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
#7
Tydzień wystarczy, czy krócej? :)



Skocz do: