Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cydr
#1
Witam,

Dziś w Realu była taka promocja:
Cydr w szampance ( 750 ml ) po 9.99, ale druga butelka za grosz.
Czyli za 10 pln mamy 1,5 litra cydru plus 2 szampanki na wino :)

Cydr w smaku mocno jabłkowy, moc 4.5% więc alkohol nie zabija smaku.
Ogólnie daje się pić w te upały.

pozdrawiam
pluton
Odpowiedz
#2
Fajnie, że napisałeś jaki to w ogóle był cydr:D:spoko::brawo:
Odpowiedz
#3
Obstawiam Lubelski :D.
Odpowiedz
#4
Witam serdecznie,

chciałbym zapytać o produkcję cydru. W podstawowym przepisie jaki znalazłem cydr robi się z ok. 15 kg jabłek (słodkich i kwaśnych) oraz drożdży. Jeśli chciałbym podwoić ilość jabłek, czy muszę zwiększyć ilość drożdży? - te moje (Uniwerslalne - Zamojscy) mają starczyć na 5-30 litrów moszczu?

W przepisie jest napisane, że fermentacja ma trwać ok. 3 tygodni w temperaturze ok. 24 stopni. Jeśli temperatura będzie wynosiła 21 stopni - o ile to wydłuży cały proces?

Pozdrawiam
Adam
Odpowiedz
#5
Podaj przepis. Nie wiem co oprócz jabłek on zakłada i w jakiej postaci będą fermentowane. Zresztą jak zamoyscy są na 5-30l to i tak 30l nie otrzymasz z 15kg jabłek.

Pamiętaj tylko zrobić matkę drożdżową, różnica w tej temperaturze ma minimalne znaczenie, cydr powinien skończyć pracować po ok. tygodniu. Dobrze natomiast gdyby MD miała te 25 stopni.
Odpowiedz
#6
Jabłka przepuszczę przez sokowirówkę, dodam matkę i pożywkę. Matka jest już nastawiona, wprawdzie, ze względu na ochłodzenie, nie miała 25 stopni, ale już zaczyna pożądnie pracować.

Czyli matka z podanych powyżej drożdzy powinna wystarczyć na ok. 20 litrów soku.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#7
No tak, przecież wystarczą na 30l a będziesz miał mniej to logiczne ;)
Odpowiedz
#8
Też tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Pierwszy raz będę robił cydr, a jak to mówią - strzeżonego Pan Bóg strzeże.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam



Skocz do: