Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy dodać szlachetnych drożdży by odgazowały wino? A może dosiarkować?
#1
Cześć mam wino różowe z przydomowej odmiany nastawione 23 września ok 13L.
W połowie listopada dodałem pirosiarczynu potasu. I tu zaczynają się schody bo zasiarkowałem na oko - tak to największy błąd. Nie wytrzymałem emocji i nie poczekałem na wagę by dokładnie zmierzyć tym bardziej, że smak bardzo mi odpowiadał i nie chciałem by większa ilość cukrów została przejedzona. Wsypałem 1/2 łyżeczki do herbaty do szklanki z wodą i zawartość wlałem do zbiornika
22 grudnia zlałem z nad osadu do mniejszych balonów (2x 5L). Wino jest klarowne

Wino niestety wciąż nagazowane - podejrzewam, że trwa cicha fermentacja. Czy powinienem wino dosiarkować by przerwać cichą fermentację a może poprostu wino się wciąż odgazowuje?

A może dodać szlachetnych drożdży żeby zrobiły porządek i odfermentowały mi wino do reszty? Wolałbym jednak pozostawić obecną ilość cukru

P.S. Blg nie znam ale mogę pomierzyć w weekend gdy wrócę do domu
Odpowiedz
#2
To czy wino jest aktualnie nieodgazowane, czy może drożdże jeszcze pracują, można stwierdzić dokonując pomiarów Blg. Dwóch pomiarów w pewnym odstępie czasu.

Ważyłeś potem, tę 1/2 łyżeczki?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Skocz do: