Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy w przepisie jest odpowiedznia ilosc cukru
#1
Witam
Przygotowuje sie do robienia wina ze śliwek węgierek. Mam zamiar zrobić 45 litrów wina 15%.
Z kalkulatora mam przepis
32 kg owoców ( śliwek )
25 litrów wody
8,5 kg cukru.
fermentacje mam zamiar przeprowadzić w fermentorze ( wiadro z przykryciem)
Dzisiaj zrobiłem próbę - zerwałem 1 kilogram owoców, podusiłem je i dodałem krople pektopolu. Po 2 godzinach miałem wystarczajaca ilość soku aby zmierzyć Blg - wyszło 16 w czystym soku. Chce upewnić sie czy w przepisie jest wystarczająca ilość cukru aby otrzymać założony %.
Po odjęciu 4 Blg na niecukry mam Blg=12 czyli 120gram w 1000 gram moszczu. Po dalszych obliczeniach 1000g(moszczu)=880wody i 120g cukru.
120x0,6=72ml
880 ml wody + 72 ml cukru = 952 ml obj czyli
120/x=952/1000
952x=120000
x=126 gram cukru w 1 litrze moszczu.

Koledzy co dalej , czy to wszystko co napisałem jest prawdą i co robić dalej ? Jak liczyc dalej ?
Odpowiedz
#2
Dla uzyskania 45 litrów wina o 15% alkoholu potrzebujesz
15x17x45=11475 gram cukru
W twoim przepisie jest 8,5kg cukru + 1,8kg cukru z owoców(o ile uzyskasz 15 litrów soku ),czyli łącznie 10300gram.
Właściwe obliczenia możesz zrobić po wyciśnięciu miazgi, bo dopiero wtedy będziesz wiedział ile jest soku.
Odpowiedz
#3
Tak jak pisze male, po wyciśnięciu soku i dodaniu pierwszej porcji syropu cukrowego zmierz blg. Dopiero wtedy będziesz wiedział jaki procent możesz osiągnąć z nastawu. Zawsze możesz dodać cukier w kolejnej porcji w razie potrzeby.
Dodam też, że wino śliwkowe jest lepsze w wydaniu półsłodkim lub słodkim. IMO cukier poprawia aromat śliwek w winie.



Skocz do: