Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Daktyle - ile mają w sobie cukru ?
#1
Witam

Czy ktoś orientuje się ile w sobie cukru posiadają daktyle ?

Planuje zrobić 10 litrów wina z daktyli o mocy 16% (drożdże Tokay) i według prostych obliczeń wychodzi że powinienem użyć 2,720 gr cukru.  Chciałbym właśnie uwzględnić i odjąć od tego cukier z daktyli.

Po ustaleniu ilości cukru dodać 1 porcję wody z rozpuszczonym cukrem ale początkowe blg wyszło ok 25 a po tygodniu dwóch dodać pozostałą część wody z cukrem która zostanie ?
Odpowiedz
#2
Po wpisaniu "cukru w daktylach" wyskakują takie 2 linki:
http://wino.org.pl/forum/Thread-cukier-w...+daktylach
oraz http://wino.org.pl/forum/Thread-Mi%c3%b3...+daktylach
Na zgodnych wypowiedziach Filarów Forum możesz się opierać.
Odpowiedz
#3
A powie mi ktoś jeszcze na ile litrów wody mniejwięcej opiewa ten przepis ? http://www.ilovewino.pl/wino-daktylowe/

Czy po prostu cukier podzielić na na dwie partie po 1.2kg i balon zalać prawie pod korek wodą (z przewidzianą przestrzenią na pracę) po dodaniu wszystkich składników a później drugą część cukru rozpuścić w takiej ilości wody aby uzupełnić znów brakującą przestrzeń po usunięciu pulpy ?



Skocz do: