Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dereń, czeremcha, aronia, rajskie jabłuszka i jagody
#1
Właśnie odkryłam, że ciągle mam zapasy mrożonych owoców z zeszłego roku, których wypadałoby się wyzbyć zanim zacznę kupować nowe. Na stanie mam ~2.5 kg derenia, ~1.5 kg czeremchy, ~1 kg aronii, ~1 kg rajskich jabłuszek i jakieś marne ~0.5kg leśnych jagód się też ostało.

Ze względu na wiaderka do fermentacji, które mam, maksymalnie mogę nastawić do 10 litrów wina w jednym wiaderku. Poradzi mi ktoś co z czym zmieszać na wino albo na miód pitny? Jeśli trzeba dokupić jakieś sezonowe owoce do dobrego smaku, nie ma problemu ale wolałabym, żeby mi zapasów ubywało niż przybywało.
Odpowiedz
#2
Moniko! Ja bym trójniaczka zaryzykował. Naprawdę. jeśli jednak byś mogła objętość zwiększyć do 15 l to tutti frutti w tym składzie by mogło na kolana powalić.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
#3
Henek,

Wiaderek do fermentacji mam sztuk 2, więc jakbym chciała, to i 20 litrów da się zrobić. Tylko w jakich proporcjach przy takich ilościach owoców? Ile wody wobec tej ilości owoców? Miodu zakładam, że 5 litrów na 15 litrów trójniaka(?).

Jestem otwarta na Twoje ale też innych forumowiczów sugestie (też chętnie usłyszę rady na inne sposoby utylizacji tych owoców). :ksiazka:



Skocz do: