Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobór winorośli na Wyżynę Krakowsko-Częstochowską
#1
Dzień dobry, mam do obsadzenia kilkanaście metrów gabionów. Gabiony są na stoku, wystawa południowa / południowo zachodnia. Gleba to rędzina - wapienne kamienie i glina. Lokalizacja winnicy to Wyżyna Krakowsko-Częstochowska, Czerna (okolice Krzeszowic). Rośnie już na tej działce z powodzeniem kilka NN szczepów. Trzy lata temu i wcześniej czasem atakowała je szara pleśń. Od dwóch lat nic się nie działo, ale trzeba to brać pod uwagę.

Przejdźmy do rzeczy. Lubię wytrawne czerwone wino :). Lubię dużo garbników, niewielką kwasowość i bogaty, owocowy smak i bukiet  :lol: . Pytanie brzmi co tam posadzić? Co tam dojżeje, nie przemarznie, nie zje tego szara pleśń i będzie najlepiej trafiało w moje gusta?
Odpowiedz
#2
(07-04-2019, 15:49)ciembor napisał(a): Przejdźmy do rzeczy. Lubię wytrawne czerwone wino :). Lubię dużo garbników, niewielką kwasowość i bogaty, owocowy smak i bukiet  :lol: . Pytanie brzmi co tam posadzić? Co tam dojżeje, nie przemarznie, nie zje tego szara pleśń i będzie najlepiej trafiało w moje gusta?

No nie , tak dobrze to nie ma. Dobre wino, piękny bukiet i smak, uzyskasz z winorośli szlachetnej, znanych i cenionych szczepów vitis vinifera. One wymagają dużo pracy, zachodu i wiedzy w uprawie. Często chorują.
Myślę że na twoje warunki dadzą radę odmiany; Leon Millot, Marchel Foch, Marguette i napewno NN gronkowca.
Jak potrafisz robić dobrze wino, powinieneś być z tych odmian zadowolony.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#3
Tak... Vitis vinifera wymagają dużo pracy!
Przy odpowiedniej profilaktyce jednak, patogeny nie są problemem. Ponadto... Piotr77 i Dolnoslonzok udowadniają, że w przypadku uprawy ekologicznej, można doprowadzić zielone liście do winobrania i owoce do odpowiednich parametrów.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#4
Marguette odpada, zbyt duża kwasowość. Leon Millot i Marchel Foch rozważałem. A coś z dużą ilością tanin do kupażu z tymi odmianami? Jeszcze jedno pytanie - w Wikipedii wyczytałem, że obydwie odmiany powinny być prowadzone w "wysokich formach przestrzennych". Jak wysokich?
Odpowiedz
#5
Południowa wystawa, przy gablonach, ... ale zakładam, że niestety dość wysoko (~400m npm)?

Jeżeli przewidujesz -30°C to rzeczywiście Leon/Marszałek/Marquette.
Bardzo mocno rosną ale przy murze nawet Marquette powinno dojrzeć (i zejść z kwasów).

Ale może bardziej ambitnie niskie formy, okrywanie na zimę i tradycyjna para Rondo+Regent ... albo taniczne Rösler, Cabernet Cantor.
___pozdrawiam Tadeusz___
Mazowiecki klimat jest 'cool' ...
Odpowiedz
#6
O Cabernet Cantor też właśnie dzisiaj myślałem, tak samo o Pinot Noir Précoce, obydwie odmiany są uprawiane na Srebrnej Górze, więc być może udałoby mi się załatwić od nich zrazy lub sadzonki. Co do wysokości zgadza się, około 400-410m n.p.m.

-----

Pomyłka, myślałem o Cabernet Cortis i właśnie ta odmiana jest na Srebrnej Górze.
Odpowiedz
#7
Coris potrzebuje partnera, właśnie Srebrna Góra robiła Cuvee Cortis+PNP+Zweigelt.
Jeśli poszukujesz tanin i owocowości to szedłbym w podobnym kierunku: Cantor(+Pinot Wczesny)+Roesler.
Sadzonki do zdobycia, nawet przez internet.

ps. 400m npm to dużo, ratuje cię ten mur i wystawa południowa/zachodnia.
___pozdrawiam Tadeusz___
Mazowiecki klimat jest 'cool' ...
Odpowiedz
#8
Zamówiłem właśnie Pinot Noir Precoce i Cabernet Cortis, obydwie odmiany na podkładkach SO4, więc powinny znieść ten wapień. Cantor nie był dostępny. Srebrna Góra chyba ma w ofercie też samo Cabernet Cortis, ale ja chciałbym to faktycznie kupażować. Lubię Cabernet-Merlot, co bym mógł posadzić żeby uzyskać podobną owocową nutę?

"Merlot od dobrych producentów miewa ciemno granatową barwę, delikatny zapach przejrzałych czarnych porzeczek w połączeniu z zapachem czarnych czereśni, śliwek i fig, po dłuższym leżakowaniu w butelce pojawiają się nuty tytoniu, trufli, kawy lub czekolady. Smak win cechuje niska zawartość kwasów, pełnia, aksamitność i giętkość."

O to to, dokładnie tego chcę. :lol:
Odpowiedz
#9
(09-04-2019, 01:57)ciembor napisał(a): [...]Lubię Cabernet-Merlot, co bym mógł posadzić żeby uzyskać podobną owocową nutę?[i][...][/]
Na tę "owocową nutę" proponowałem Roeslera (Pinota dałem w nawiasach) plus odpowiednia winifikacja.

Uwaga: te odmiany dojrzewają w różnych terminach (Pinot znacznie wcześniej), trzeba trochę kombinowania. Ale na to masz kilka lat ...

ps A na jakość taką jak w cytowanym opisie nie licz: za mało słońca, nie te odmiany, za mała ilość do beczki, za mało doświadczenia, ...
___pozdrawiam Tadeusz___
Mazowiecki klimat jest 'cool' ...
Odpowiedz
#10
Ja kupażować będę dopiero po fermentacji, także to nie problem. Ale celuję we wcześniejsze odmiany, żeby owoce rok w rok zdążyły dojrzeć. Roesler dojrzewa późno i to może być kłopot. Na pewno będę też próbował kupażować samego Pinot Noir Precoce i Cabernet Cortis... ale z jakichś przyczyn nigdy nie spotkałem się z takim połączeniem Cabernet i Pinot. Być może ze względów na to, że rosną w różnych regionach, ale może jest inny powód? Takie połączenie faktycznie wydaje mi się sensowne tak samo jak Cabernet Merlot.

Z beczką nie ma problemu, teraz leżakuję wino w 4l dębowej, a w tym roku będę miał z 10l i też pewnie na to kupię nową. Doświadczenie przyjdzie z czasem, ale winorośl nie urośnie z dnia na dzień. Lepiej posadzić rozsądnie dobre wino i zdobywać na nim doświadczenie, niż tak jak teraz na NN i zastanawiać się czy to ja coś robię źle, czy to szczep kiepski ;).
Odpowiedz
#11
Zatem powodzenia.
Zapytaj jeszcze na winogrona.org, tam odpowie ci więcej niż jedna osoba a i doświadczenia w winorośli większe.


ps. Roesler jest tak samo późny jak Cortis a niedojrzały Cortis jest niepijalny.
___pozdrawiam Tadeusz___
Mazowiecki klimat jest 'cool' ...



Skocz do: