Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojrzewanie DR - jak lepiej?
#1
Moje wino z dr ma już 1 rok i 3 miesiące. Ostatnie zlewanie było 18.10.2017 roku. Wino nie jest jeszcze całkowicie klarowne i od tamtego zlania nie wytrącił się żaden osad. Wino stoi w 10 litrowym galonie(pod korek) z rurką fermentacyjną. 
Chciałbym Was zapytać:
  • czy zostawić je tak jak teraz,
  • czy może zamknąć szczelnie korkiem plastikowym,
  • czy też użyć korka z korka?
Nie spieszy mi się, więc jeszcze poczekam z pół roku. Podpowiedzcie mi, który sposób będzie najlepszy na dojrzewanie?
Odpowiedz
#2
Jeśli Ci się nie spieszy to ja bym zostawił z korkiem i rurka fermentacyjną. Tak długo jak nie jest idealnie klarowne będzie wytrącał się osad. Nie wiem jakie ma Bllg i czy dałeś piro ale po takim okresie powinno już się wyklarować.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Moim zdaniem możesz trzymać z korkiem z rurką (trzeba sprawdzać czy rurka jest z woda), lub spokojnie zakręcić zakrętką plastikowa (lub metalową), na pewno nic się nie stanie, ja w ten sposób trzymam wino z mniszka od dwóch lat i czekam cierpliwie a może się wyklaruje :D.
Lech
Odpowiedz
#4
Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem tak, jak napisaliście. Czytałem w jakimś wątku, że wino czasem zasysa powietrze do środka, dlatego się zastanawiam, który sposób jest lepszy?
Wino było siarkowane, blg 2. Jeden błąd, który przychodzi mi na myśl to to,   że zebrałem część owoców niezbyt dojrzałych. Poczekam jeszcze trochę i zobaczymy, może się wyklaruje. Jeżeli nie będę musiał pomyśleć o klarowaniu z zastosowaniem jakich środków.
Odpowiedz
#5
Zasysanie powietrza do środka wynika ze zmian temperatury w pomieszczeniu. Powietrze ochładzając się zmniejsza objętość i temu bulka w drugą stronę.
Ja wina w butli zawsze trzymam z korkiem i rurką fermentacyjną. Wodę wystarczy w niej wymienić raz na pół roku, a zawsze bezpieczniej jakby miało ruszyć, albo dofermentować.
Odpowiedz
#6
Woda szybko się psuje, wódka jest lepsza, czasami np co miesiąc trzeba tylko dolać troszkę, zassana zepsuta woda zepsuje cały nastaw, zassana wódka nie.
Odpowiedz
#7
Pewnie jest tak jak piszesz, ale z doświadczenia Ci powiem że delikatnie wyciągając korek z rurką jeszcze nie zdarzyło mi się żeby woda dostała się do nastawu.
Odpowiedz
#8
Do rurki można dać glicerynę lub wodę z piro ale rurkę zatkać watą co zmniejsza parowanie.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#9
Dzięki za odpowiedzi. Zastosuję więc po Waszych sugestiach jakiś alkohol. Czy tylko on nie odparuje zbyt szybko?
Jeszcze jedno pytanie:
Czy zasysanie powietrza może wpłynąć na utlenianie się wina? Czy też jest to ilość niegroźna?
Odpowiedz
#10
Sama woda nie zaszkodzi ale jeśli będziesz w rurce miał muszki owocówki to może dojść do zakażenia wina bakteriami octującymi i możesz zamiast wina uzyskać ocet.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#11
Niedługo mam w planach ściąganie wina z balonu żeby mogło sobie dojrzeć. Mam niestety mały problem. Otóż winka w balonie 25l mam około 17l., a na stanie mam jeszcze balon 10l. i pusty 25l. Doczytałem, że wino musi dojrzewać w balonie wypełnionym prawie pod korek, a w moim przypadku słabo to wygląda. Czy Waszym zdaniem mógłbym zlać wino z nad osadu na 2 tury. Tj. zlać raz ok. 8-9 l., poczekać miesiąc lub dwa żeby dojrzało, następnie rozlać i zakorkować, a następnie proces powtórzyć?
Odpowiedz
#12
Wino z DR najlepiej zostawić w spokoju na 2-3 lata, wtedy można zacząć mówić o dojrzewaniu.
Ten miesiąc lub dwa lepiej poświęć na szukanie odpowiedniego naczynia.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#13
Jeżeli masz 10-tke to zlał bym do niej i do piątki którą kupisz wczesniej ( nie kosztuje tak dużo), a reszta do butelek na zakrętkę, albo do dwójki, zapewniam Cię że te damy przydadzą Ci się w przyszłości.
Ja większych balonów mam dość, ale zawsze brakuje tego drobniejszego szkła.
Wino z DR, faktycznie musi dojrzewać długo i wtedy dopiero jest super.
Lech
Odpowiedz
#14
Czym jest DR? Mowa o Dzikiej Róży, czy o drożdżach
Odpowiedz
#15
DR - dzika róża.
Odpowiedz
#16
@WyrafinowanyKonstanty - a czy nie zauważyłeś niechcący w jakim wątku zamieściłeś swój post :diabelek:.
Lech
Odpowiedz
#17
Kurcze, przepraszam dopiero teraz zwróciłem na to uwagę! Już się poprawiam i przenoszę do odpowiedniego działu. Dzięki!



Skocz do: