Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dosladzanie nalewki.
#1
Cześć. 

Nowy w tym temacie, ale czy można dosłodzić już gotową nalewke?

Dodam że nalewka owoce zasypane cukrem, później spirytus, nalewka klaruje się 4 m-ce.
Odpowiedz
#2
Mnie uczono najpierw % potem cukier, bo przy zasypywaniu surowcowych owoców cukrem jest ryzyko, że cały nastaw zacznie fermentować. Dosłodzić zawsze możesz.
Odpowiedz
#3
(07-01-2019, 19:36)P@ve£ napisał(a): Cześć. 

Nowy w tym temacie, ale czy można dosłodzić już gotową nalewke?

Dodam że nalewka owoce zasypane cukrem, później spirytus, nalewka klaruje się 4 m-ce.

Gotową nalewkę możesz dosłodzić, tylko jak już to syropem z cukru (proporcje 1 kg cukru na jakieś 420-500 ml wody) bo sam cukier słabo się rozpuszcza w alkoholu
Odpowiedz
#4
(07-01-2019, 19:36)P@ve£ napisał(a): Cześć. 
Nowy w tym temacie, ale czy można dosłodzić już gotową nalewke?
Cześć, można dosłodzić.
Odpowiedz
#5
Można dosłodzić, byle nie przesłodzić!
Odlej n.p 200 ml. i dosyp łyżeczkę cukru (doradzam trzcinowy), zamieszaj do rozpuszczenia... spróbuj... oceń... jeśli za mało, to dosyp...
Jak dojdziesz do optimum to proporcjonalnie dosłódź całość.
Z rozpuszczaniem cukru w nalewce nie jest tak źle... Parę razy pokręcisz butlą i gotowe!
Odpowiedz
#6
Niby się rozpuści, ale łatwiej nawet z odrobiną wody rozpuścić cukier - nie rozcieńczy to za bardzo nalewki, a znacznie ułatwi wymieszanie (i od razu można sprawdzić, czy ilość cukru była wystarczająca).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy...
Odpowiedz
#7
(08-01-2019, 12:17)von Vinentropp napisał(a): .. Parę razy pokręcisz butlą i gotowe!
Dokładnie.
Odpowiedz
#8
Dziekuje za pomoc.



Skocz do: