Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dwór wiejski
#1
Natknąłem się na takie dzieło:

Dwór wiejski

DZIEŁO POŚWIĘCONE GOSPODYNIOM POLSKIM, PRZYDATNE I OSOBOM W MIEŚCIE MIESZKAJĄCYM

przerobione z francuzkiego

PANI AGLAË ADANSON

z wielu dodatkami i zupełnem zastosowaniem do naszych obyczajów i potrzeb,

przez

KAROLINĘ Z POTOCKICH NAKWASKĄ,

w 3 Tomach.

Poznań 1843.
w Księgarni Nowej.

Imprimatur „Dwór wiejski.”
Czwalina, Censor.
Posen, den 4. Februar 1843.

_______________________________

I tom tutaj: http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2?...=1&lang=pl

a oto próbka z podrozdziału "piwnica":

Wino francuzkie sprowadzając w beczkach i chcąc butelkować, trzeba je porzednio wyczyścić, co się robi w następujący sposób: do czerwonego bierze się białko od jaj, a karug rybi do białego. Do beczki o 240 kwartach weźmiesz sześć białek. Odlać każesz dwie butelki wina z beczki, białka mocno ubijesz z kwaterka tegoż wina i wlejesz je do beczki, potem długi kij wkładając do otworu, należy bić jak najmocniej, nakoniec wlewa się to odlane wino i dobrze zabija czop. Po pięciu lub sześciu dniach, będzie można wino ściągać. Co do białego: weź drachmę karugu rybiego, każ go na desce dobrze utłuc, włóż go do naczynia, w które nalej szklankę wina, tak niech dobą stoi, potem postąp jak z białkami.
Obok piwnicy na wino, nie źle byłoby, gdybyś miała, drugą osobną na piwo.
Mogłabyś klucz od niej u Bony zostawić, albo jej w potrzebie dawać, od win zaś bespieczniej mieć klucz u siebie, albo u męża, i ile możności samemu wino wydawać. Oprócz ujęcia pokusy służącym, zdarzają się im często omyłki, których unikniecie, sami do piwnicy schodząc.
Wina jedne lubią leżyć poziomo, drugie stać w butelkach. Reńskie zwykle i francuzkie kładą w piasku, węgierskie zaś stawiają na połkach. Miód razem z winem trzymać można, ale kapusty, ogurki i kwaśne fermentujące płyny, strzeż się tam umieszczać.
Odpowiedz
#2
bardzo lubię takie świadectwa dawnej kultury i obyczajów. A co do metod postępowania z winem to gdzieś już o tym bili tylko nie wiem w którym kościele...:glupek:
Odpowiedz
#3
I jeszcze o piwie:

Piwo, którego nie dosyć w domach naszych używają powinnoby po większej części wódkę zastąpić. Jest to mniej szkodliwy napój od tejże, osobliwie, kiedy dobrze zrobiony, czysto sklarowany i w butelki ściągnięty. Radabym, abyś raczej piwem jak wódką pewnego rodzaju gości częstowała. Szklankę dobrego musującego piwa można śmiało ofiarować braciszkowi po kweście, ekonomom i ich żonom, różnym rzemieślnikom, nawet żniwiarzom i robotnikom. Przetoby może, od zabijającego odwykali trunku, który zgubił Indyan nowego świata i naszą ludność niszczy na zdrowiu i mieniu. Radziłabym ci, abyś tylko piwo dobrze wystałe pić dawała, i zawsze go do butelek ściągała. Młode jest bardzo niezdrowem, wzdyma i rznięcie sprawia. Każ od razu wstawić dwie beczki z których jedne przelać każesz w czysto wymyte butelki, staraj się, aby do nich korki były mocne i nie przedziurawione. Drugą zaś beczkę zbutelkują, gdy pierwsze na pół wyjdzie. Dla tego trzeba mieć butelek o pół razu tyle, ile beczka trzyma. To jest mniej więcej 150 razem. Kamionki od wód mineralnych każ starannie chować, są one doskonałe na piwo.
Zawsze tak starać sie będziesz, aby piwa był zapas, gdy drugą ściągną beczkę, zaraz posełaj po nową, aby miało czas się wystać. Piwo też karugiem i jajami się czyści, jak wino. Oczyszczone piwo, klarowne, bez drożdży, można pić do dna butelki, wtenczas kiedy mętnego zaledwie parę szklanek do użycia; a reszta jak muł osiada. Do czyszczenia butelek trzeba mieć nizki stół, długi na cztery łokcie, w którym są porobione dziury wielkości obwodu butelki. Te myją się u studni piaskiem, albo lepiej jeszcze śrotem i płuczą czystą wodą, potem w dziury szyjką na dół się wstawiaj, aż wyschną. Próżnych butelek nigdy zatykać nie należy, bo je potem czuć stęchlizną, która smak piwu zupełnie psuje. Wypróżnione butelki także w tymże stole z dziurami, w piwnicy każ trzymać, aż do mycia. Od tych drobnych szczegółów zależy dobroć napoju, który o tyle jest miłym, o ile starannie go urządzono.



Skocz do: