Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzika róża - dokwaszanie regionalnymi środkami
#1
Większość osób dokwasza wino z dzikiej róży cytryną, inni po prostu kwaskiem cytrynowym, ja stosowałem limonkę. Zastanawiam się jednak jakich regionalnych owoców / roślin można by użyć. Ma ktoś w tym temacie jakieś doświadczenia albo pomysły?
Odpowiedz
#2
Po co dokwaszać DR?  Czytałem, że ma ona mianowicie sama w sobie wystarczającą ilość witaminy c. Wina z DR robię już jakiś czas, ale do tej pory nie odczuwałem  nigdy takiej potrzeby, żeby je dokwaszać?!
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Odpowiedz
#3
No moja DR sama w sobie nie była kwaśna. Czytałem, że inni często dodają kwasku cytrynowego. Dodałem limonki i zrobiła się dużo ciekawsza.
Odpowiedz
#4
To ciekawe, jak duży jest rozrzut otrzymywanych rezultatów (czyli win) z tych samych owoców. Kilka razy zrobiłem wino z dzikiej róży i musiałem je odkwaszać, bo było zbyt kwaśne.
A czym dokwaszać? Można oczywiście zastosować owoce o dużej zawartości kwasu. Kieruj się własnymi upodobaniami. Ja pewnie bym dodał czarnej porzeczki. Trzeba się liczyć z tym, że owoce wpłyną na smak wina. (Co nie znaczy, że pogorszą).
Nie ufam nikomu, kto nie pije.
Zasłyszane
Odpowiedz
#5
(05-05-2019, 15:54)Akuratny napisał(a): Ja pewnie bym dodał czarnej porzeczki. Trzeba się liczyć z tym, że owoce wpłyną na smak wina.

Dodatek czarnej porzeczki sprawi że wino całkowicie zatraci swój charakter jako DR.
Nie dokwaszałem nigdy DR zawsze jest ok. Raz dodałem sok z pigwowca , 0,33 ml na 5 litrów wina ale w celu sprawdzenia smaku a nie wzmocnienia kwasowości. Całkiem pozytywny eksperyment. Trochę zmieniony smak ale DR wyczuwalna nadal.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: