Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzika róża z całych owoców
Tutaj poniżej Zielona ładnie wszystko wytłumaczyła :)

http://wino.org.pl/forum/Thread-Suszenie...uszonej+dr
Odpowiedz
2,5 kg na 10 l jest całkowicie wystarczającą ilością. Te proporcje sprawdzone są do wielu lat. Nikt Ci nie zabroni dodać więcej ale nie będzie to już miało większego wpływu na wino. Lepiej zrobić więcej wina :)
Co do przeliczenia na suszoną to kwestia jest o tyle utrudniona, że wszystko zależy od tego jak mocno jest wysuszona DR. Ja suszę kilka miesięcy na strychu i DR po takim czasie jest twarda jak kamienie i z 2,5 kg pozostaje mniej niż 1 kg. Jeśli DR jest suszona "na szybko" może nie być dosuszona i dlatego przelicznik 2,5 kg świeżej = 1 kg suszonej jest uśrednioną wartością. Przy wypestkowanej łatwo zauważyć, że zostaje nam praktycznie sama skórka. Tutaj też może być różnie bo czasem DR jest bardzo mięsista a czasem skórka jest cieniutka. Nie ważyłem proporcji pestek do całej DR ale myślę, że 30% będzie dobrym przelicznikiem.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
W zeszłym roku i w tym, miałem sporo dr, dałem na 10l 3.5 kg i nie żałuję ;) Oczywiście w tym roku zrobiłem jej sporo więcej, jak ma stać ponad rok.... to niech ma Co stać ;)



Skocz do: