Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzika róża z całych owoców
Hej,
Czy z 20kg DR można robić wino w balonie 54l ?
Jakie proporcje ?
Odpowiedz
Ja daję 2,5 - 3 kg na 10 litrów. 20 kg wystarczy
Odpowiedz
(24-08-2018, 16:45)coachu napisał(a): Hej,
Czy z 20kg DR można robić wino w balonie 54l ?
Jakie proporcje ?

Czym uzupełnisz resztę balonu po oddzieleniu dr od płynu? Fermentację zrób w wiadrach, 2,5 kg dr na 10l wina. Z 20 kg wyjdzie Ci 80l wina.
Odpowiedz
To nie suszona. Zwykła.
Czyli na 2,5kg owocu dać 10 litrów wody ?
Odpowiedz
Na 2,5 - 3 kg owoców daje się w sumie 10 litrów syropu cukrowego, nie wody! Przy winach mocnych 16-18% cukier daje się na conajmniej dwie raty. Musisz to uwzględnić w obliczeniach. Fermentuj oczywiście w wiadrach fermentacyjnych.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Witam.Kolego,czy DR nastawiasz już z nowych owoców,chyba jeszcze nie dojrzała?
Odpowiedz
Róża pomarszczona (Rosa rugosa) już dojrzała:) Przynajmniej u mnie.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
OK. tutaj mi też podpowiadają żeby fermentować od razu w balonie.
Odpowiedz
W jakim balonie? W wiadrze fermentacyjnym!
PS Jak lubisz walczyć z balonem 54 litry to powodzenia:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
(25-08-2018, 17:11)coachu napisał(a): OK. tutaj mi też podpowiadają żeby fermentować od razu w balonie.
Nie wszyscy, jednak słuchaj się tych starszych :diabelek:.
Lech
Odpowiedz
Jak się mam możliwość to warto dać więcej niż te osławione 2,5 kg/10l. 3 kg na nawet i 4 kg jak najbardziej będą dobre i podniosą ekstraktywność wina.
Odpowiedz
Dzięki Zbyszek.
Odpowiedz
Proszę Cię byś nie pisał o tym samym w kilku wątkach. Robisz bałagan na forum. Proszę przeczytaj Regulamin Forum.

PS Czy na tym forum jeszcze są moderatorzy od czegoś innego jak wina gronowe i nalewki???
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Dzięki Krzysztof.

PS
Piszę w adekwatnych wątkach.
Odpowiedz
Wymyśliciel balonów 54l powinien dozgonnie płonąć nad ogniem zasilanym destylatem. Jest to meganiepraktyczne naczynie. Kup sobie pojemnik plastikowy 30l, albo beczkę 70l.
Odpowiedz
Balon 54l jest do dojrzewania wina, czemu nie praktyczny? Po fermentacji wlewasz, siarkujesz i dosładzasz, i zapominasz...;)
Odpowiedz
TomSki - bo niestety ma czasem zwyczaj pęknąć tak sam z siebie (miałem osobiście takie niemiłe zdarzenie, a ponieważ pękł przy dnie więc była zalana kuchnia i pokój:(), a mniejsze balony zwykle są bezpieczniejsze, a prócz tego mniejsza strata :diabelek:.
Lech
Odpowiedz
Dawno temu wsadziłem do takiego balona owoce i fermentowałem to wszystko. Do dziś pamiętam wywalanie owoców z dymiona. Masakra... Mam 2 takie cuda i używam do dojrzewania wina z DR. Używam ich bo szkoda wywalić. Jest to jednak dość niewygodne:(
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
(26-08-2018, 19:47)GENERAL AIDID napisał(a): Wymyśliciel balonów 54l powinien dozgonnie płonąć nad ogniem zasilanym destylatem. Jest to meganiepraktyczne naczynie..
Słuszna uwaga, lecz pewnie 'wymysliciel' nie wiedział że w przyszłości wymyślą jakiś plastik, więc nie był bym aż taki surowy:D :chytry: .
Lech
Odpowiedz
OK. Ale to musi być pojemnik fermentacyjny z wyjściem rurką czy zwykła beczka wystarczy ? No bo muszą te gazy jakoś uchodzić ???
Odpowiedz
Może być beczka ale żeby nie była z jakimś zapachem, zakryta deklem w którym można zamontować rurkę fermentacyjna.
Lech
Odpowiedz
OK.
Dzięki za porady



Skocz do: