Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwny osad na mieszadle po miksowaniu soku z wiśni
#1
Zostałem uszczęśliwiony dużą ilością wiśni i wymyśliłem, że zrobię z nich sok za pomocą mieszadła do zaprawy/kleju. W trakcie mieszania zauważyłem, że wydziela się wyraźnie odczuwalny zapach a mieszadło pokryło się cienkim szarawym nalotem. Nalot nie rozpuszczał się w wodzie a przy wytarciu zmywakiem kuchennym widocznie zostawał na zmywaku.


Pytanie podstawowe jest, czy sok, powstały przez mieszanie tym mieszadłem, może być szkodliwy, czy spokojnie można go pić?


Niezależnie od pytania podstawowego - co tam mogło się stać? Z tego co patrzyłem, jeśli mieszadło jest ze stali ocynkowanej pod wpływem kwasu mógł powstać fosforek cynku, który faktycznie jest szary i ma charakterystyczny zapach. Czy to jest prawdopodobne? Jakie są inne opcje?



Skocz do: