Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermentacja octowa
#1
Zdażało wam się przerabiać zaoctowane wino na ocet? Ilo procentowy roztwór kwasu octowego uzyskam z 10% wina? A bardziej ogólnie, jaki jest stosunek objętości wyprodukowanego kwasu octowego do objętości potrzebnego do tego alkoholu?
Odpowiedz
#2
ciembor napisał(a):Zdażało wam się przerabiać zaoctowane wino na ocet? Ilo procentowy roztwór kwasu octowego uzyskam z 10% wina? A bardziej ogólnie, jaki jest stosunek objętości wyprodukowanego kwasu octowego do objętości potrzebnego do tego alkoholu?

Witam.
Cały wątek dotyczący octu. Miłej lektury.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#3
(01-03-2016, 07:56)jacuś napisał(a): Witam.
Cały wątek dotyczący octu. Miłej lektury.
Pozdrawiam Jacek.

Cały wątek, a odpowiedzi brak.  :glupek:
Odpowiedz
#4
ciembor napisał(a):Cały wątek, a odpowiedzi brak.  :glupek:

Łoj tam, łoj tam. Są jeszcze inne strony gdzie można się dowiedzieć. A z czysto chemicznego punktu widzenia to z 58,3 ml alkoholu powstanie 57,1 ml kwasu octowego i 18 ml wody, przy założeniu 100%-owej wydajności fermentacji octowej. Ale jaka ona jest w rzeczywistości to nie wiem. Jakbyś się chciał bawić w obliczenia to pamiętaj, że w przypadku wina operujemy procentami objętościowymi, a w przypadku octu wagowymi.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"



Skocz do: