Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermentacja w miazdze.
#26
(02-10-2007, 15:45)marionetka napisał(a): Witam wszystkich milutko i na poczatek mam takie pytanko.Czy do fermentacji winogron czerwonych  w miazdze powinien byc pojemnik zamkniety z rurka fermentacyjna czy  tylko nakryty plotnem pozdrawiam

Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum.Proszę o sprawdzenie moich obliczeń.
Balon 40litrów.
Wiśnie-30kg.
Miazga bez pestek-25 litrów 
Blg miazgi-17-4=13 pomiar dwoma różnymi cukromierzami wyniki takie  same. Pomiar wody w temperaturze 21 stopni wynik -0 w celu sprawdzenia cukromierzy dośc wysokie Blg wiśni.
Drożdże aktywne ENOVINI-10gr.
Pożywka dla drożdży-10gr.
Woda-150ml.
Drożdże mają  tolerancję na  alkohol 18%

                      13.07.2018

Blg-4 po czterech dniach fermentacji i tak utrzymywało sie trzy dni.



                       16.07.2018
Fermentacja miazgi  tydzień. 
Wycisnięto sok z miazgi. Miazgi uzyskano  20 litrów. Blg moszczu-4

 40x18x17=12240
20litrów moszczu x 130blg w moszczu=2600
12240 ogólny cukier-2600cukier w moszczu=9640cukier do dodania
9640x0.6=5784 objętość  cukru 
40-20-5,8=14,2 tyle wody muszę  dodać. 

Pierwsza rata 7 litrów wody i 4.8 kg cukru

Po dodaniu syropu cukrowego z 7-litrów wody i 4.8kg cukru Blg-18

Druga  rata  będzie 3,5 litra wody i 2.4kg cukru.
Trzecia rata będzie 3.5 litra wody i 2.4kg cukru.
Odpowiedz
#27
Marionetka, nie ten temat... robisz taaakie wyliczanki bo to wiśnie po 500 zł za kilo? :P ;)
Odpowiedz
#28
Dlaczego nie  ten  temat ? Chodzi  mi o to  czy  nie  będzie  za  dużo  wody dodane do tego nastawu.
Odpowiedz
#29
Dlatego że w tytule pisze "wino winogronowe", a nie wiśniowe:).
Ja ograniczam ilość wody do minimum bo wino traci na ekstraktywności, ilość wody uzależniam od kwasowości moszczu winiowego i rodzaju drożdży bo są drożdże które redukują kwas jabłkowy nawet o 40%.
Lech
Odpowiedz
#30
Marionetka, w poniedziałek oddzielę Twoje ostatnie posty, o winie z wiśni i przeniosę do owocowych.

Opisywałem na Twój mail dot. hasła ale - Action: failed. Coś jest nie tak... Wyślij do mnie swój nr tel na PW - oddzwonię i szybko załatwimy sprawę.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Skocz do: