Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ginger Ale a drożdże szampańskie
#1
Nie wiem czy zamieszczam w dobrym miejscu, brakuje mi działu 'pozostałe'. Otóż zamierzam sporządzić ten napitek - piszę napitek, gdyż po 48 godzinach fermentacji nie można tego nazwać napojem alkoholowym. Receptura dość prosta - macerat z imbiru, cukier sok z cytryny. Oryginalny przepis zaleca zastosowanie drożdży szampańskich. I tu pytanie - czy one charakteryzują się czymś szczególnym co odróżnia je od innych drożdży winnych? Pytam bo mam akurat Enartis Ferm Red Fruit  a do sklepu daleko.
Odpowiedz
#2
(05-08-2018, 18:26)Wera95 napisał(a): ...czy one charakteryzują się czymś szczególnym co odróżnia je od innych drożdży winnych?...
Tak. Są dedykowane do wyrobu win musujących.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: