Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - CZERW, Cuvee 2015 (Winnica Cisowa)
#26
(03-11-2015, 00:31)maciek19660714 napisał(a): To mój patent i moje dzieło. Dzisiaj sprawdziłem - działa wybornie.
Siatkę kupiłem na złomie - kwasówka. Ile potrzebujesz?
Fajne wykonanie. Wiesz jakie to ma oczka?
Mi by starczyło coś podobnego na wysokość 40cm. Średnica z 15cm. Coś jak Twoje.
Pręty sam spawałeś?
Odpowiedz
#27
Tak, pręty sam spawałem ale siatki (około 1mm) nie da rady przyspawać; trzeba przepleść drut przez - mniej więcej - co czwarte oczko.
Stelaż mogę Ci zrobić ale siatkę musiałbyś już sam, bo to czasochłonna robota, a za chwilę więźba do mnie przyjeżdża. Pręty są tylko z nierdzewki.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#28
Dlaczego przeprowadzasz macerację w niskiej temperaturze ? lepsza wydajność ?
Odpowiedz
#29
(02-11-2015, 23:54)kilis napisał(a): Skąd masz taką fajną siateczkę z nierdzewki. Dawaj :D
Przydałaby mi się do oddzielenia chmielin po warzeniu.

Może spróbować tutaj zapytać:
http://www.allfilter.pl/worki-filtracyjne

Chyba właśnie na piwo.org ktoś polecał.
Odpowiedz
#30
Goger, wydaje mi się, że głównym zadaniem obniżania temperatury jest zminimalizowanie możliwości zafermentowania miazgi w czasie kiedy dodane piro zostanie związane i będzie można dodać drożdże szlachetne.

PaulCraft, fajna strona.

- 2015 11 02 NASTAW I (-3Blg)(oddzielenie od miazgi - połączenie z NASTAWEM II)
- 2015 11 05 NASTAW I+II (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 05 NASTAW III (dodanie pożywki, Bioferm)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#31
Maciek, wszystkie wina zawsze schodzą Ci do -3 Blg? Pytam bo mój Regent w tym roku zatrzymał się na -1 Blg, a rok temu na 0. Ciekawe od czego to zależy?
Odpowiedz
#32
Tak, wszystkie dotychczasowe.
Jeszcze pozostają; NASTAW I+II i III ale chyba też, ponieważ są już mocno wytrawne - próbowałem.
Próbowałem nastaw I+II; stracił na aromacie i intensywności ale jest w sumie... łagodniejszy i bardziej aksamitny. Ciekawe co będzie dalej...

Dlaczego? Nie wiem. Jeżeli miałbym strzelać - to może pożywka... Dawałeś pożywkę do Regenta?

Tak a propos, to w sumie, fajnie masz - też chciałbym mieć -1Blg... Myślę, że taki cukier resztkowy jest w stanie zamaskować ewentualne wady.

Tak na marginesie - szkoda mi było wywalać to co zostało z NASTAW I; dolałem troszkę wody, dosypałem cukru - będzie wodniak. Później dodam resztki z NASTAW I+II i III.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#33
Pożywkę daję zawsze. Drożdże z tolerancją na 16%. No nic, na siłę nic nie będę robił, wyjdzie co wyjdzie.
Z takich resztek to robi się coś lepszego niż wodniak ;)
Odpowiedz
#34
No... o tym piszę... aparatura jest i czeka na "znak - sygnał"

Skoro też dajesz pożywkę, to ja nie mam pojęcia o co tu caman... Muszą być inne aspekty...
No i jeszcze drożdże... UCLM, w tym roku i inne w poprzednich - u mnie - miały tolerancję do 13- 15%... U Ciebie do 16%! Ciekawa rozbieżność...

Rzeczywiście - to dobre resume - raczej nie ma co, zbytnio ingerować na tym etapie - co będzie to będzie!

Jestem bardzo ciekaw, jaki będzie efekt końcowy naszych starań... Przy tylu zmiennych, jedynie ocena finalnego produktu, w oparciu o ewentualne dywagacje, dotyczące procesu produkcji - mają sens...

Szkoda, że takim znamienitym winoogrodnikom i winiarzom jak Ty, Zbyszek T, Castelman, Pawelek i innym, nie chce się opisać swoich poczynań... Gdyby móc przeanalizować podobne zestawienia jak powyższe - wiele byśmy, obopólnie zyskali.

Namawiam i zachęcam do przekazywania i publikowania opisów produkcji swoich win. Jedne będą udane, inne - być może - utlenione lub nieco kwaśne. Jednak mniemam, iż w efekcie wszyscy na tym skorzystamy!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#35
Wydaję mi się,że owoce dojrzewające w różnych miejscach dadzą różne wina,niezależnie od procesu winifikacji.Nie wiem czy porównując samą winifikacje do końca będzie to miarodajne, bo każdy musiałby mieć ten sam surowiec,a jeśli dojrzewa w różnych miejscach to może się znacząco różnić nawet przy tych samych parametrach.
Mój Solaris rewelacja! Na początku grejpfrut,jabłko później morela,mango,gruszka... czego tam nie ma.Kwasowość idealna. Zebrany 6.09. a tak naprawdę gotowy był już pod koniec sierpnia.Zdecydowanie dosadzam na wiosnę ile się da.Ma tylko jedną wadę jest go w tym roku za mało i chyba nie dotrwa nawet do Świąt :lol:


Odpowiedz
#36
- 2015 11 02 NASTAW I (-3Blg)(oddzielenie od miazgi - połączenie z NASTAWEM II)

- 2015 11 05 NASTAW I+II (dodanie pożywki, Bioferm)

- 2015 11 05 NASTAW III (dodanie pożywki, Bioferm)

- 2015 11 11 NASTAW I-III TŁOCZENIE (12 l) SEDYMENTACJA
https://picasaweb.google.com/11536956903...7223147090

Sito sprawdziło się doskonale:
https://picasaweb.google.com/11536956903...3274490370

- 2015 11 11 WINO (12 l)(-3Blg)(3,8pH(7g/L) Siarkowanie 0,72 g Piro (0,06 x 12l)

Nie mam pojęcia czemu pH podskoczyło tak wysoko...
Ze względu na kwasowość 7g/l, podjąłem decyzję o rezygnacji z planów związanych z FJM. Nie czekając na zakończenie procesu sedymentacji, dodałem Piro i wstawiłem do pomieszczenia 15 stopni.

Ciekawe czy te siedem gramów to efekt połączenia nastawów czy samoistnej FJM... Niestety ze względu na "drobne" niedopatrzenie roztwór rozwijający do FJM dotrze - zapewne - dopiero w poniedziałek. Moim zdaniem to mogła być FJM, ponieważ wino jest bardzo łagodne.

No chyba, że jednak po połączeniu; 6g/l, 8,2g/l i 9,2g/l "zrobiło się" 8g/l, a w trakcie fermentacji, kwasowość spadła do siedmiu g/l...

Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#37
- 2015 10 27 NASTAW I --- Pomiary: (22Bx) (6g/l) (3,5pH)
- 2015 10 28 NASTAW II -- Pomiary: (25Bx) (8,2g/l) (3,5pH)
- 2015 10 30 NASTAW III - Pomiary: (23Bx) (9,2g/l) (3,3pH)

- 2015 11 02 NASTAW I (-3Blg)(oddzielenie od miazgi - połączenie z NASTAWEM II)
- 2015 11 05 NASTAW I+II (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 05 NASTAW III (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 11 NASTAW I-III TŁOCZENIE (12 l) SEDYMENTACJA
- 2015 11 11 WINO (12 l)(-3Blg)(3,8pH(7g/L) Siarkowanie 0,72 g Piro (0,06 x 12l)

- 2015 11 16 I ZLANIE (10 l)(3,9pH)(6,5g/l)(20mg/l SO2) Siarkowanie 0,60 g Piro (0,06 x 10l)

Strasznie wolno się klaruje to wino, a końcówka z dna wiadra fermentacyjnego w zlewce, która zwykle następnego dnia pozwala na "odzysk" kieliszka - niesklarowana i w smaku mdła.
Dzisiaj próbka pobrana z butli o niebo lepsza. Myślę, że to słabe klarowanie - przez wysokie pH.

Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#38
- 2015 10 27 NASTAW I --- Pomiary: (22Bx) (6g/l) (3,5pH)
- 2015 10 28 NASTAW II -- Pomiary: (25Bx) (8,2g/l) (3,5pH)
- 2015 10 30 NASTAW III - Pomiary: (23Bx) (9,2g/l) (3,3pH)

- 2015 11 02 NASTAW I (-3Blg)(oddzielenie od miazgi - połączenie z NASTAWEM II)
- 2015 11 05 NASTAW I+II (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 05 NASTAW III (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 11 NASTAW I-III TŁOCZENIE (12 l) SEDYMENTACJA
- 2015 11 11 WINO (12 l)(-3Blg)(3,8pH(7g/L) Siarkowanie 0,72 g Piro (0,06 x 12l)
- 2015 11 16 I ZLANIE (10 l)(3,9pH)(6,5g/l)(20mg/l SO2) Siarkowanie 0,60 g Piro (0,06 x 10l)

- 2015 11 19 Pomiar SO2 (45mg/l)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#39
- 2015 10 27 NASTAW I --- Pomiary: (22Bx) (6g/l) (3,5pH)
- 2015 10 28 NASTAW II -- Pomiary: (25Bx) (8,2g/l) (3,5pH)
- 2015 10 30 NASTAW III - Pomiary: (23Bx) (9,2g/l) (3,3pH)
- 2015 11 02 NASTAW I (-3Blg)(oddzielenie od miazgi - połączenie z NASTAWEM II)
- 2015 11 05 NASTAW I+II (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 05 NASTAW III (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 11 NASTAW I-III TŁOCZENIE (12 l) SEDYMENTACJA
- 2015 11 11 WINO (12 l)(-3Blg)(3,8pH(7g/L) Siarkowanie 0,72 g Piro (0,06 x 12l)
- 2015 11 16 I ZLANIE (10 l)(3,9pH)(6,5g/l)(20mg/l SO2) Siarkowanie 0,60 g Piro (0,06 x 10l)
- 2015 11 19 Pomiar SO2 (45mg/l)

Dalsze losy Cuvee 2015
Wyszło wino - soczek. Praktycznie totalny brak kwasowości - wino mdłe i nijakie. W związku z tym postanowiłem dodać nieco kwasu winowego w dwóch partiach, po 0,5g/l czyli 5g/10l. Niestety przy drugiej dawce, pomyliłem się i dodałem 5g fosforanu dwuamonowego (podpis na butelce inny ale kolor ten sam...)

- 2015 12 01 kwas winowy 5g(0,5g x 5l)
- 2015 12 15 kwas winowy 5g(0,5g x 5l)+POMYŁKA-fosforan dwuamonowy 5g((0,5g x 5l)
- 2015 12 30 Wino straciło smak i aromat
- 2016 01 05 II ZLANIE (aromat poprawił się, w smaku kiepsko)
- 2016 04 19 Degustacja (soczek powrócił) POMIARY (9l)(6,9g.l)(3,9pH)
- 2016 05 08 III ZLANIE (8l)(6,9g.l)(3,8pH) + 24gkwasu winowego(3g x 8l)( pomiar 3,4pH)
- 2016 06 10 POMIARY (8l)(7g.l)(3,5pH)(wino mdłe - dalej soczek)

RESTART

- 2016 09 17 IV ZLANIE (7,5l)(6,5g.l)(3,6pH)(wino mdłe)
- 2016 09 17 RESTART 2016 DROŻDŻE Siha4
- 2016 09 17 Dodanie skórek PNP + (1l - zapas kwasu) POMIARY (12l)(7g.l)(3,3pH)
- 2016 09 27 Dodanie miazgi PN, SL, ZW, BF POMIARY (18l)(8g.l)(3,3pH)

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#40
- 2015 10 27 NASTAW I --- Pomiary: (22Bx) (6g/l) (3,5pH)
- 2015 10 28 NASTAW II -- Pomiary: (25Bx) (8,2g/l) (3,5pH)
- 2015 10 30 NASTAW III - Pomiary: (23Bx) (9,2g/l) (3,3pH)
- 2015 11 02 NASTAW I (-3Blg)(oddzielenie od miazgi - połączenie z NASTAWEM II)
- 2015 11 05 NASTAW I+II (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 05 NASTAW III (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 11 NASTAW I-III TŁOCZENIE (12 l) SEDYMENTACJA
- 2015 11 11 WINO (12 l)(-3Blg)(3,8pH(7g/L) Siarkowanie 0,72 g Piro (0,06 x 12l)
- 2015 11 16 I ZLANIE (10 l)(3,9pH)(6,5g/l)(20mg/l SO2) Siarkowanie 0,60 g Piro (0,06 x 10l)
- 2015 11 19 Pomiar SO2 (45mg/l)
- 2015 12 01 kwas winowy 5g(0,5g x 5l)
- 2015 12 15 kwas winowy 5g(0,5g x 5l)+POMYŁKA-fosforan dwuamonowy 5g((0,5g x 5l)
- 2015 12 30 Wino straciło smak i aromat
- 2016 01 05 II ZLANIE (aromat poprawił się, w smaku kiepsko)
- 2016 04 19 Degustacja (soczek powrócił) POMIARY (9l)(6,9g.l)(3,9pH)
- 2016 05 08 III ZLANIE (8l)(6,9g.l)(3,8pH) + 24gkwasu winowego(3g x 8l)( pomiar 3,4pH)
- 2016 06 10 POMIARY (8l)(7g.l)(3,5pH)(wino mdłe - dalej soczek)
- 2016 09 17 IV ZLANIE (7,5l)(6,5g.l)(3,6pH)(wino mdłe)
- 2016 09 17 RESTART 2016 DROŻDŻE Siha4
- 2016 09 17 Dodanie skórek PNP + (1l - zapas kwasu) POMIARY (12l)(7g.l)(3,3pH)
- 2016 09 27 Dodanie miazgi PN, SL, ZW, BF POMIARY (18l)(8g.l)(3,3pH)
- 2016 10 01 Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2g x 25l)(25C)

- 2016 10 12 V ZLANIE (13l)

   

- 2016 10 12 POMIARY (3,7pH)

   

- 2016 10 12  POMIARY (13l)(0Blg)(7,3g.l)(3,7pH)
Lekko ponad siedem gramów na litr - to mi pasuje...

   

- 2016 10 12 Degustacja

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#41
- 2015 10 27 NASTAW I --- Pomiary: (22Bx) (6g/l) (3,5pH)
- 2015 10 28 NASTAW II -- Pomiary: (25Bx) (8,2g/l) (3,5pH)
- 2015 10 30 NASTAW III - Pomiary: (23Bx) (9,2g/l) (3,3pH)
- 2015 11 02 NASTAW I (-3Blg)(oddzielenie od miazgi - połączenie z NASTAWEM II)
- 2015 11 05 NASTAW I+II (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 05 NASTAW III (dodanie pożywki, Bioferm)
- 2015 11 11 NASTAW I-III TŁOCZENIE (12 l) SEDYMENTACJA
- 2015 11 11 WINO (12 l)(-3Blg)(3,8pH(7g/L) Siarkowanie 0,72 g Piro (0,06 x 12l)
- 2015 11 16 I ZLANIE (10 l)(3,9pH)(6,5g/l)(20mg/l SO2) Siarkowanie 0,60 g Piro (0,06 x 10l)
- 2015 11 19 Pomiar SO2 (45mg/l)
- 2015 12 01 kwas winowy 5g(0,5g x 5l)
- 2015 12 15 kwas winowy 5g(0,5g x 5l)+POMYŁKA-fosforan dwuamonowy 5g((0,5g x 5l)
- 2015 12 30 Wino straciło smak i aromat
- 2016 01 05 II ZLANIE (aromat poprawił się, w smaku kiepsko)
- 2016 04 19 Degustacja (soczek powrócił) POMIARY (9l)(6,9g.l)(3,9pH)
- 2016 05 08 III ZLANIE (8l)(6,9g.l)(3,8pH) + 24gkwasu winowego(3g x 8l)( pomiar 3,4pH)
- 2016 06 10 POMIARY (8l)(7g.l)(3,5pH)(wino mdłe - dalej soczek)
- 2016 09 17 IV ZLANIE (7,5l)(6,5g.l)(3,6pH)(wino mdłe)
- 2016 09 17 RESTART 2016 DROŻDŻE Siha4
- 2016 09 17 Dodanie skórek PNP + (1l - zapas kwasu) POMIARY (12l)(7g.l)(3,3pH)
- 2016 09 27 Dodanie miazgi PN, SL, ZW, BF POMIARY (18l)(8g.l)(3,3pH)
- 2016 10 01 Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 5g (0,2g x 25l)(25C)
- 2016 10 12 V ZLANIE (13l)(0Blg)(7,3g.l)(3,7pH)
- 2016 10 20 VI ZLANIE (10l)(-2Blg)(7,3g.l)(3,8pH)(0,72gPiro=0,06x10l)

Pierwszy dzień nowego roku, to dobry moment na zlanie...

- 2018 01 01 VII ZLANIE (9l)(-2Blg)(6,3g.l)(3,8pH)(0,54gPiro=0,06x9l)
https://photos.google.com/share/AF1QipO7...1QaDllVU1n

- nos - po takim błędzie-pomyłce... jest dobrze. Da się pić, choć bez rewelacji!
- smak - no... cóż, też nie jest źle ale mogło - zapewne - mogło być lepiej. Hmmm...
Podsumowując... Całkiem fajne lekkie i rześkie wino. Pomimo wysokiego pH i małej kwasowości... Tak, zaiste rześkie i tu... właśnie jestem zdziwiony!
Cóż... jutro butelkuję i ciekawy jestem niezmiernie, jak oceni takowy "produkt" pełen pomyłek, komisja w Gostomi...

Butla 9l, jutro butelkowanie:
https://photos.google.com/share/AF1QipO7...1QaDllVU1n
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#42
No... może nie jutro i nie pojutrze, ponieważ zapomniałem wziąć butlę z argonem z budowy ale dzisiaj. Chociaż, patrząc na godzinę, to raczej... wczoraj.

Zlewanie do butelek:

   

Następnie, zmiękczanie korków. Za długo = źle, za krótko = też. Musi być w sam raz:

   

Korkownica w akcji:

   

Korkownica tatowa i tatko zawsze przy niej majstruje więc pierwszy korek - za słabo:

   

Drugi - za mocno:


   

Reszta już OK:

   

W tle, nastaw:
- 13l wody,
- 5kg cukru,
- drożdże Super Power Etanol,
- pożywka Fosforan dwuamonowy z Tiaminą,
- pożywka Springferm,
- słoiczek przecieru pomidorowego (dobra rada wujka LeMag)
Kto zgadnie, w jakim celu ten nastaw...

Tak też, podczas tego pięknego wieczora, napełniłem 12 butelek x 700ml i 3 buteleczki x 300ml:

   

Ot co!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#43
Nastaw, pewnie przepuścisz przez rurki, a przecier pomidorowy dla podbicia smaku/aromatu w trakcie wytwarzania - chyba, że zdecydujesz się na niezależną konsumpcję :D

Pozdrawiam
Piotr
Odpowiedz
#44
Przecier to tylko uzupełnienie pożywek.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#45
W sumie to się zgadza... ale na przyszłość, jakby ktoś chciał podbić kolor... no, takim zastosowaniu przecieru pomidorowego w winiarstwie, to nie pomyślałem :)

Pozdrawiam
Piotr
Odpowiedz
#46
A może jeszcze, rzecz rozchodzi się ... o odpowiednie pH i kwasowość. Tak myślę...
Tak myślę, ponieważ dodałem teraz, czyli nie od razu i widać było... sporą radość pracowników!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Skocz do: