Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - RÓŻOWE 2017 RDC (Winnica Cisowa)
#1
Odmiany: Regent 50%, Dornfelder 30%, Cabernet Cortis 20%

Plan - wino różowe wytrawne, z cukrem resztkowym do 10g/l.

2017 10 02 - Winobranie (w wiaderkach)

   

2017 10 02 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, piro 1,25g(0,1g x 12,5l miazgi)
0,5g dodane do miazgi, podczas odszypułkowania i miażdżenia,
0,75 dodane po zakończeniu i pomiarze całości miazgi.

   

2017 10 02 - Tłoczenie (miazga 12,5l)(moszcz 9l)

   

2017 10 02 - POMIARY (21,5Blg)(7,8g.l)(3,3pH)

   

2017 10 03 - DROŻDŻE - UCLM S325 (06:00)
2017 10 03 - START FERMENTACJI (12:00)

2017 10 03 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (15:00)

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#2
2017 10 02 - Winobranie
2017 10 02 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, piro 1,25g(0,1g x 12,5l miazgi)
2017 10 02 - Tłoczenie (miazga 12,5l)(moszcz 9l)
2017 10 02 - POMIARY (21,5Blg)(7,8g.l)(3,3pH)
2017 10 03 - DROŻDŻE - UCLM S325 (06:00)
2017 10 03 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 03 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (15:00)

2017 10 04 - Pożywka - fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)(temp 14C)
W drugim dniu fermentacji.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#3
W nocy, odbyło się drobne wyjście piany na wolność:

   

Widać sporo azotu miały owoce... więc zapewne, pożywka dzień za wcześnie... Dobrze, że to różowe bo miazga "nieco" mogła by podskoczyć...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#4
2017 10 02 - Winobranie
2017 10 02 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, piro 1,25g(0,1g x 12,5l miazgi)
2017 10 02 - Tłoczenie (miazga 12,5l)(moszcz 9l)
2017 10 02 - POMIARY (21,5Blg)(7,8g.l)(3,3pH)
2017 10 03 - DROŻDŻE - UCLM S325 (06:00)
2017 10 03 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 03 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (15:00)
2017 10 04 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)(temp 14C)

2017 10 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)
2017 10 06 - Pożywka - Springferm 1,8g (0,2 x 9l)
W czwartym dniu fermentacji.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#5
Jest końcówka fermentacji burzliwej, tak też nastąpił czas, na test burcaka:

   

Będzie różowe - Regent nie zabarwił zbyt mocno.
Zapowiada się całkiem ciekawe wino...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#6
W piątek, przed winobraniem PN i Zw - pierwsza degustacja młodego, jeszcze pracującego wina:

   

Bardzo podobne do Różowe 2016. Ciekawy porzeczkowy aromat. W smaku też coś w tych okolicach. Na razie odrobinę za duża kwasowość, Jak takowa zostanie, będzie dosłodzone zapasem cukru z Hibernala, kiedy tenże dojrzeje (pewnie za miesiąc)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#7
2017 10 02 - Winobranie
2017 10 02 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, piro 1,25g(0,1g x 12,5l miazgi)
2017 10 02 - Tłoczenie (miazga 12,5l)(moszcz 9l)
2017 10 02 - POMIARY (21,5Blg)(7,8g.l)(3,3pH)
2017 10 03 - DROŻDŻE - UCLM S325 (06:00)
2017 10 03 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 03 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (15:00)
2017 10 04 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)(temp 14C)
2017 10 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)
2017 10 06 - Pożywka - Springferm 1,8g (0,2 x 9l)

2017 10 24 - I ZLANIE (8l)(-1,5Blg)(7,8g/l)(3,4pH) piro 0,45g(0,06 x 7,5l)
Po trzech tygodniach.

Minus 1,5Blg - o to mi chodziło. Super! Mógłby się tak zatrzymać...
Kwasowość nie spadła - jest OK. Idealnie współgra z cukrem i alkoholem.
Teraz kwasy, nie są już takie nachalne...
Jak się coś zmieni - Hibernal dojrzewa...

Degustacja - coś pięknego... Te porzeczki w aromacie, a w smaku może... teraz trochę, w stronę wiśni.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#8
2017 10 27 - Degustacja - pierwsza istotna:

   

Klarowność - jak na cztery dni po pierwszym zlaniu... całkiem, całkiem.
Pierwszy nos - słabo choć przyjemnie.
Drugi nos (po zakręceniu) - już lepiej, choć bez jakichś tam rewelacji. Wiśnie i porzeczki lub porzeczki i wiśnie...
Smak - jak na młodziaka jest dobrze. Też wiśnie i może coś jeszcze głębszego - nie umiem opisać ale jest ciekawe i intrygujące... Trochę za duża kwasowość, jak dla mnie na wytrawne, z takim małym cukrem resztkowym. Dla lubujących się, może i byłaby odpowiednia...

Teraz postoi, nad drugim osadem, tak około miesiąca. Jeżeli kwasowość będzie nadal za duża, dodam - na początek - 25ml Hibernala, czyli zapas cukru, który sobie wisi i posiada już piękne rumieńce oraz ma aktualnie 20Blg.

Zastanawiam się... może będę trochę mieszał, w trakcie: http://czaswina.pl/artykul/zbawienne-smieci. Tylko czy przy tych odmianach będzie to korzystne, czy też nie... Zobaczymy...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#9
Jednak... po wnikliwej analizie artykułu, nie spodobał mi się fragment o ewentualnej "stracie na wyrazistości owocowych aromatów". Chociaż iście ciekawą, była wzmianka o długości i aksamicie w ustach...
Cóż... myślę, że na doświadczenia i różne eksperymenta, przyjdzie czas w przyszłości. Tym bardziej, że - jak sądzę - warto takowych dokonywać, w co najmniej dwóch nastawach, dla porównania efektów.

Dokonałem więc niniejszym, drugiego zlania;

2017 10 02 - Winobranie
2017 10 02 - Odszypułkowanie, rozgniatanie (1,25gPiro=0,1g x 12,5l miazgi)
2017 10 02 - Tłoczenie (miazga 12,5l)(moszcz 9l)
2017 10 02 - POMIARY (21,5Blg)(7,8g.l)(3,3pH)
2017 10 03 - DROŻDŻE - UCLM S325 (06:00)
2017 10 03 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 03 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (15:00)
2017 10 04 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)(temp 14C)
2017 10 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)
2017 10 06 - Pożywka - Springferm 1,8g (0,2 x 9l)
2017 10 24 - I ZLANIE (8l)(-1,5Blg)(7,8g/l)(3,4pH)(0,45gPiro=0,06 x 7,5l)

2017 11 06 - II ZLANIE (7,7l)6,6g/l)(3,6pH)(0,43gPiro=0,06 x 7,1l)

   

Degustacja:
Aromat - nadal wiśnie i porzeczki ale teraz intensywne.
Smak - tym razem, po sporym nosie jest zbyt duża pustka...
Hmm... brakuje troszkę balansu, pomiędzy aromatem i smakiem...
Kwasowość - ta z górnej części butli, idealna. Natomiast, ta poniżej 5 litrów, która pozostała do butelek - troszkę zbyt nachalna...

2017 11 06 - BUTLA 5L + BUTELKOWANIE 2,7l(9but x 300ml)
- butla 5l, oczywiście... nie dosładzana - przeznaczona na dojrzewanie,
- butelka (po prawej), nie siarkowana (z górnej półki), na degustacje Beaulolais Nouveau,
- butelka (po prawej), nie siarkowana (z górnej półki), na degustacje Beaulolais Nouveau, (będzie dosładzana),
- sześć butelek do testów z dosładzaniem - czyli + zapas cukru Hibernal,
- butelka (po lewej), niepełna, z przeznaczeniem na zlewki po dosładzaniu (jak zostanie zapasu, też będzie dosładzana):

   

Zapas cukru - słabe, bardzo słabe parametry tego Hibernala...(20Blg)(12g/l)(3,4pH)

   

2017 11 07 - dodanie zapasu cukru

   

2017 11 06 - BUTELKOWANIE próbka(1but)(+0g cuk)(bez dod. Piro przy drugim zlaniu)(beaujolais)
2017 11 06 - BUTELKOWANIE próbka(1but)(+5g cuk)(bez dod. Piro przy drugim zlaniu)(beaujolais)
2017 11 06 - BUTELKOWANIE próbka(2but)(+5g cuk)(0,06g/l Piro przy drugim zlaniu)
2017 11 06 - BUTELKOWANIE próbka(2but)(+10g cuk)(0,06g/l Piro przy drugim zlaniu)
2017 11 06 - BUTELKOWANIE próbka(2but)(+15g cuk)(0,06g/l Piro przy drugim zlaniu)

2017 11 06 - BUTELKOWANIE próbka(1but)(+5g cuk)(0,06g/l Piro przy drugim zlaniu)(zlewki - podczas dodawania zapasu cukru)

Obliczenia dla moszczu Hibernal - zapas cukru:
(choć ktoś mógłby powiedzieć, że to raczej... zapas kwasów)
(tak czy siak... jaki będzie efekt - czas pokaże)
20Blg = 191,9g/l cukru
1ml moszczu = 0,19g/l cukru
--------------------------------------
30ml moszczu = 5,7g/l cukru
60ml moszczu = 11,4g/l cukru
90ml moszczu = 17,1g/l cukru
--------------------------------------
zaokrąglając (czasami sporo...);
30ml moszczu = 5g/l cukru
60ml moszczu = 10g/l cukru
90ml moszczu = 15g/l cukru
--------------------------------------
w przeliczeniu na moje butelki do testów 300ml, też w sporym przybliżeniu;
10ml moszczu/butelkę = 5g/l cukru
20ml moszczu/butelkę = 10g/l cukru
30ml moszczu/butelkę = 15g/l cukru
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#10
Degustacja próbka(1but)(+5g cuk)(0,06g/l Piro przy drugim zlaniu)(zlewki - podczas dodawania zapasu cukru)

   

Powiem tak;
- zapach, coraz bardziej mnie zaskakuje!
- smak, tym razem... o niebo lepszy. Super!
- jednakże... może to tylko efekt, dodatku zapasu cukru - Hibernal.
Tak czy siak - teraz bardzo dłuuugie wino, jak na różowe...

Ciekawe co powie mój sommelier, podczas Beaujolais Nouveau 2017...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#11
2017 11 14 - DEGUSTACJA próbka(+5g cuk)(0,06g/l Piro przy drugim zlaniu)

Coraz lepiej ze smakiem i aromatem.
Ilość cukru - może mogłoby być nieco więcej... Na dzień dzisiejszy oczywiście...

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#12
2017 10 02 - Winobranie
2017 10 02 - Odszypułkowanie, rozgniatanie (1,25gPiro=0,1g x 12,5l miazgi)
2017 10 02 - Tłoczenie (miazga 12,5l)(moszcz 9l)
2017 10 02 - POMIARY (21,5Blg)(7,8g.l)(3,3pH)
2017 10 03 - DROŻDŻE - UCLM S325 (06:00)
2017 10 03 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 03 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (15:00)
2017 10 04 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)(temp 14C)
2017 10 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,8g (0,2 x 9l)
2017 10 06 - Pożywka - Springferm 1,8g (0,2 x 9l)
2017 10 24 - I ZLANIE (8l)(-1,5Blg)(7,8g/l)(3,4pH)(0,45gPiro=0,06 x 7,5l)
2017 11 06 - II ZLANIE (7,7l)6,6g/l)(3,6pH)(0,43gPiro=0,06 x 7,1l)
2017 11 06 - BUTLA 5L + BUTELKOWANIE 2,7l(9but x 300ml)

2018 04 19 - III ZLANIE (4,5l)(0,27gPiro=0,06 x 4,5l)
2018 04 24 - BUTELKOWANIE 4,5L(15but x 300ml)

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#13
Dosłownie... podczas degustacji PZP 2017 na budowie, otrzymałem SMS od Hani z profesjonalnym opisem, który zamieszczam;

"Hej Maćku, wreszcie przyszedł czas na Twoje wino. Aromat rewelacyjny, kolor też chociaż piękny połysk sugeruje, iż jest w nim sporo kwasu.
Wino poprawnie zbudowane, jednakże jest jakiś niefajny posmak, może nie całkiem labruskowaty ale jakiś taki mało szlachetny, kwaśny. Trochę jest krótkie."

Dodam od siebie, że natychmiast otworzyłem butelkę. Tak! Po ciekawym aromacie, następuje rozczarowanie...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#14
Ja ostatnio też zrobiłem różowe.
100% Regent. Efekt: wino bez aromatu i smaku...
Nie nadaje się na różowe. Może najwyżej jako odkwaszacz do czerwonego.
A Cortisa już wyciąłem. Smakuje jak wywar z trocin. Do czerwonego mi nie pasuje, a różowe to wręcz psuje...
Odpowiedz
#15
(25-07-2018, 20:00)Zbyszek T napisał(a): ...A Cortisa już wyciąłem. Smakuje jak wywar z trocin...
A wiesz, że doskonałe czerwone wina z niej wychodzą?
Pozdrawiam
----Erikos----
Odpowiedz
#16
żeby nie szukać daleko, wysoko oceniłem Cortisa z winnicy Srebrna Góra - zmieni postrzeganie.
Choć wiadomo, rządzi dane siedlisko...

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
#17
No niby tak, niby nawet piłem wino z Cortisa, które mi smakowało.
Ale mi jakoś nie wychodziło...
Uznałem, że szkoda mojego trudu, są łatwiejsze odmiany, z których lepsze wina próbowałem...
Odpowiedz
#18
U mnie Cortis, przez cztery lata miał zamieranie szypułek. Praktycznie stuprocentowe...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#19
Maćku mam pytanie o piro.
mam nastaw 7,5 i 3,5 l. Potrzeba na niego ok. 1,1 g piro. Odmierzyłem na ile moglem dokładnie - wagą kuchenną - i dodałem do nastawu. Moszcz z czerwonego stał się niemal natychmiast brunatnawy, pestki zielone zamieniły się na czerwone. Przed dodaniem podczas mieszania miałem ręce całe czerwone od soku, teraz wszystko spływa tak, że nie ma śladu po soku. Coś źle zrobiłem? Na pewno nie przedobrzyłem z ilością bo dodałem dosłownie naparstek.

Może był zbyt dużo piro w pojemnikach, które myłem mocniejszym roztworem? Ale stało się to dopiero po dodaniu tego grama.
Odpowiedz
#20
Nie przejmuj się to minie następnego dnia.
Też odkażam pojemniki ale zawsze spłukuję pozostałości mocnego roztworu wrzątkiem. Także balony szklane. Te jednak, rozgrzewając powoli.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#21
Masz rację. Dziś kolor był już piękny. Rubin :)



Skocz do: