Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gulasz z ciecierzycy.
#1
Bardzo smaczny gulasz.

Składnik:
- 200g suszonej ciecierzycy, namoczyć na noc,
- 500g świeżych pieczarek, umyć,, małe pokroić na 4, większe na 6,
- 4 średnie cebule, pokroić na ćwierć talarki o grubości ok. 0,5cm,
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzone papryki,
- 2 łyżeczki soli do gotowania ciecierzycy,
- 100g koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia,
- sól do smaku.

Wykonanie:

Z namoczonej ciecierzycy zlać wodę, kilka razy wypłukać, zalać wodą. Gotować pod przykryciem 40 minut, dodać 2 łyżeczki soli i gotować jeszcze 10 minut.
Bedzie lekko twardawa, chrupiąca. Jak ktoś woli bardziej miękką, to czas wydłużyć i próbować i już odpowiada.
Po ugotowaniu odcedzić.


Dwie - trzy łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać cebulę, przesmażyć do szklistości, przełożyć do innego naczynia.
Dwie trzy łyżki oleju rozgrzać i przesmażyć pieczarki, aż zaczną puszczać wodę.
Wtedy dodać cebulę, koncentrat, papryki mielone i podlać wodą do odpowiadającej gęstości.
Po połączeniu składników dodać ciecierzycę, wymieszać, posolić i gotowe.
Odpowiedz
#2
(10-02-2019, 14:16)drajla napisał(a): ...
- 2 łyżeczki soli do gotowania ciecierzycy,

To jakaś specjalna sól?    :chytry:
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
Nie, zwykła sól.
Odpowiedz
#4
Mnie zawsze uczono, że wszystkie fasole / grochy / boby etc. soli się dopiero po ugotowaniu, bo inaczej nie zmiękną. Ja bym chyba dawała sól dopiero po ugotowaniu ciecierzycy bo i tak trzyma kształt, a niedogotowana jest raczej mało smaczna.
Odpowiedz
#5
   
Hmmmm, dla mojego ojca, to i biały ser jest zbyt twardy.
Odpowiedz
#6
(10-02-2019, 15:18)monika7 napisał(a): Mnie zawsze uczono, że wszystkie fasole / grochy / boby etc. soli się dopiero po ugotowaniu, bo inaczej nie zmiękną. Ja bym chyba dawała sól dopiero po ugotowaniu ciecierzycy bo i tak trzyma kształt, a niedogotowana jest raczej mało smaczna.

Mnie również, ale dodaję kostki rosolowej i jakos zawsze mieknie.
"Artificem commendat opus"




Skocz do: