Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hibiscus sabdariffa
Hibi nie potrzebuje nawet dodatków poza odrobiną garbników i kwaskiem na koniec. Fermentuje bardzo sprawnie i klaruje się bardzo szybko. Użyj drożdży dociągających do ~12%, jak dla mnie idealna dla hibiskusa jest taka właśnie moc. Pozdrawiam
Odpowiedz
Jakie polecacie drożdże? Płynne biowin sherry, burgund czy jakieś inne? Tylko półwytrawne jest dobre te winko? Około 12 procent.
Odpowiedz
Generalnie drożdże takie, aby łatwo było je potem zatrzymać przy tych 11-13%. Polecam Enowini WS. Aktywne, bez bawienia się w MD.
Możesz zrobić słodsze jak lubisz. Z tym, że im bardziej słodkie tym cięższe i dłużej się układa. Przy tej mocy właśnie najlepsze jest lekkie, półwytrawne/półsłodkie, stołowe wino.
Odpowiedz
Drożdże Saint Georges. Klarowanie bezproblemowe. Dodaję imbir, trawę cytrynową i rodzynki.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Czy proporcje 100gram hibiskusa na 5L wody są ok? Rozumiem, że parzyć go kilkukrotnie ale już do fermentacji bez suszu? na pierwszy raz zastanawiam się czy robić czysty z samych kwiatów czy też z dotatkami.
Planuje 20L.
Odpowiedz
Przeczytaj wątek. Jest wiele sposobów i przepisów. Jak jesteś leń to chociaż posty od nr 905.
Jak dla mnie za mało kwiatów.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: