Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Identyfikacja owoców
#1
Information 
porównywałem te drzewo i wyszłomi że to czeremcha amerykańska.Czy to prawda .Proszę o pomoc.

   
Odpowiedz
#2
sprawdź w regulaminie, czy mieścisz się w normach. Nie ty, twoje zdjęcie, ofc
Odpowiedz
#3
W tym wątku masz opisy czeremch wraz ze zdjęciami:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread....8#pid47418
Odpowiedz
#4
Czeremcha. W kazdym razie ja takie cos zerwalem i wierzac ze to czeremcha zalalem spirytusem. Pachnie przecudnie wprost, wyglada niezgorzej a to dopiero poczatek.

EDIT: w tym roku ladnie obrodzila pojawila sie nawet na drzewie, ktore do tej pory uwazalem za dziwne i nieuzyteczne z braku jakichkolwiek owocow:)
Odpowiedz
#5
Mojej żonki :) ciotka ma takie drzewko na podwórcu i co roku przyjeżdżają ludzie z okolic i zrywają owocki.Ciekawe jak by wyszła naleweczka na tym ??? Ktoś robił ? jakie efekty ???
Odpowiedz
#6
http://wino.org.pl/content/view/214/136/ - tu znajdziesz przepis :)
Odpowiedz
#7
Ja robiłam, jest mdła w smaku i wali kwasem pruskim. Będę mieszać z innymi owocami. Natomiast wino w niewielkich ilościach do kupażu nadaje się rewelacyjnie.
Odpowiedz
#8
Moja nalewka była rewelacyjna, nawet zdobyła medal w tym roku w Parparach. Warunek dobrej nalewki - dojrzałe owoce ze słonecznego stanowiska, słodkie i soczyste.
Odpowiedz
#9
Wczoraj byłem na spacerze w lesie w okolicach Wyszkowa, gdzie trafiłem na piękne drzewo, które wyglądało jakby było całe w czarnych, błyszczących kroplach. W świetle słońca wyglądało to cudnie :)
Niestety miałem obawy aby organoleptycznie sprawdzić jak te kuleczki smakują :kwasny:
Po przeczytaniu wątku bardzo tego ŻAŁUJĘ :glowa_w_mur:
Odpowiedz
#10
Często dodaję garść owoców czeremchy do nalewek, ale nigdy one nie dominowały w składzie. A owoce niektórym smakują ... :D
Odpowiedz
#11
To jest czeremcha amerykańska. Do nalewek należy owoce przemrozić. Alkohol z owocami ma leżakować ok. 1 miesiąca. ( kwas pruski z pestek). Po tym okresie zlewać i zasypać owoce cukrem. Nalewka ma wspaniały migdałowy smak i aromat. Bardzo dobrze komponuje się z tiramisu. Dla mnie rewelacja!
Odpowiedz
#12
Kiedyś przetrzymałem czeremchę zbyt długo w alkoholu, to smak migdałowy był tak intensywny, że nie dało się tego normalnie spożywac. Małymi ilościami zaprawiałem inne nalewki, głównie wiśniową, robioną bez pestek.
Odpowiedz
#13
A ja robię to jeszcze inaczej. Zrobiłem wino mieszane w którym główną nutę miała właśnie czeremcha amerykańska. Wino wyszło całkiem całkiem, ale smak miało ciut za intensywny. Okazało się naprawdę SUPER do robienia nalewki:
1 litr spirytusu, 1,8 ltr wina (tego co powyżej) i 0,2 ltr miodu lipowego lub wielokwiatowego.

Naleweczka aż tak super, że już ją ze 4 razy robiłem i cztery razy jakimś cudem wyparowała :)

PS: Nie pamiętam jakie pozostałe owoce były w tym winie: na pewno śliwki węgierki, mirabelki, jerzyny i inne których nie pamiętam.

PS2: W tym roku zrobię chyba próbkę na jerzynach. Na działce mam krzaki dzikich, których jak mi nie wyzbierają miejscowi, to będę miał z 12-15 kg własnego chowu.
Odpowiedz
#14
Robiłam wino z czeremchy (moje pierwsze). Było dobre - jedyny zarzut jaki miałam to taki, że się nie chciało sklarować. W tym roku nastawiłam wino w niewielkiej ikości (5 kg) i zrobiłam nalewkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety, tegoroczna czeremcha u nas ma robaczki - trzeba długo płukać i przebierać. Czy w innych miejscach również się z tym spotkaliście? Pozdrawiam - Ewa.
Odpowiedz
#15
Proszę o pomoc w ustaleniu co to za owoce?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#16
i te owoce?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#17
O ile dobrze mi się wydaje to pierwsze zdjęcie przedstawia jarzębinę :)
Odpowiedz
#18
Pierwsza - jarząb, chyba nawet szwedzki
Odpowiedz
#19
ad zdj 1
no właśnie, sama ostatnio się zastanawiałam.
Pełno tego u nas na osiedlu (oczywiście "ołowiane"), ale nie jest to typowa jarzębina, bo ma inne liście.
Owoce jak u jarzębiny, tylko liście inne.
Odpowiedz
#20
wg mnie to jarząb.
Jarzębina ma inne liście.

A tak przy okazji to chyba w tym roku jarzębinia pięknie obrodziła. W zeszłym roku szukałem i nic. A w tym, gdzie tylko spojrzę to JARZĘBINA :jupi:
Odpowiedz
#21
Pierwsze zdjęcie

Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia)

Drugie to moim zdaniem Wiśnia pospolita (Prunus cerasus), tylko o tej porze?
Odpowiedz
#22
właśnie co to jest to drugie, pełno tego na jednym osiedlu i myślałem że może czeremcha???
Odpowiedz
#23
Na czeremchę to trochę zbyt czerwone i za mało owoców i czeremcha ma inaczej osadzone owoce .

Fuzione możliwe że na twoim osiedlu to czeremcha zrób zdjęcie i wklej.
Odpowiedz
#24
To nie jest wiśnia ,a po przekrojeniu wygląda tak;


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#25
Jakaś odmiana jabłoni ozdobnej, Owocki kwaskowe (jadalne).

Edycja:
może ta: http://www.about-garden.com/e/pl/1098-ja...-purpurea/
Odpowiedz



Skocz do: