Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imprezka andrzejkowa
#1
Witam.
Chcę zrobić jedzonko na imprezkę, na której będzie ok 20 par. Budżet ograniczony w wysokości 400zł. Planuje 1-2 dania ciepłe typu bigos, kiełbaska, zimny bufet - coś w galarecie oraz ze dwa rodzaje sałatek. Proszę Was o propozycje, pomysły i doświadczenia z czym lepiej nie eksperymentować? Oczywiście uczestnicy przyjęcia zobowiązują się dodatkowo zabrać ze sobą osobiste przystawki i przekąski. Nie będzie to impreza żeby sie najeść, lecz by się bawić w ten ostatni dzień przed adwentem umilając sobie podniebienie czymś smacznym.
Na pomoc w przygotowaniu dań mogę liczyć, choć czas będzie ograniczony tj. piątek wieczór i sobota od południa do popołudnia, a start przewidziano na 19.
Z góry dziękuję za propozycję.

Pozdrawiam,

Daniel
Odpowiedz
#2
http://kuchnia.o2.pl/

często podkradam pomysły i jeszcze się nie zawiodłem.
Pozdr.
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez rafple
http://kuchnia.o2.pl/

często podkradam pomysły i jeszcze się nie zawiodłem.
Pozdr.

Strony kulinarne, odwiedzam często, również tą wymienioną, lecz moja prośba odnosi się do Waszych doświadczeń z potrawami na takie imprezy, pomysłów kilka mam, ale chcę poznać propozycje i sugestie obeznanych forumowiczów :)
Odpowiedz
#4
Z salatek na impreze : grecka i gyros :) (chociaz ludzie moga troche zionac;) )
Zapewniam Cie ze pólmiski zostana puste:)
Odpowiedz
#5
Daniel, proponuję Ci "Pieczarki po włosku". Naprawdę nie wiem kto wymyślił nazwę dla tej potrawy, ale mniejsza z tym. Jest to rodzaj zapiekanki, która jest bardzo smaczna, można ją przygotować dzień wcześniej (jest lepsza) i tylko podgrzać, a przede wszystkim jest tania:spoko:

Należy ugotować makaron spaghetti. Duże naczynie do zapiekania wysmarować czosnkiem, kapnąć oliwką i wrzucić makaron.
Przygotować sos.
Na oliwie podsmażyć ogórki kiszone pokrojowe w kostkę, paprykę i obrane ze skórki pomidory. Troszkę podlać wodą i chwilę poddusić. Posolić, popieprzyć, dodać zioła prowansalskie i trochę dobrago ketchupu. Ma powstać sporo dość gęstego sosu o smaku lekko słodko-winnym.
Przygotować pieczarki.
Pokrojone pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości masła, dodać sól, pieprz, bazylię, oregano, odrobinę tymianku i rozmarynu.
Na tarce zetrzeć spory kawałek ulubionego żółtego sera.
Na makaronie ułożyć pieczarki,posypać tartym serem i całość zalać sosem. Zapiekać w piekarniku ca 20 minut.
Przepis wydaje się trochę przydługi, ale w rzeczywistości przygotowanie zapiekanki nie wymaga ani wiele czasu ani żadnych skomplikowanych zabiegów.
Życzę udanej zabawy:tancze:
Ela
Odpowiedz
#6
ja zaproponuje canelloni. latwe, szybkie, wysmienite i sycące
Odpowiedz
#7
U nas, w zasadzie na każdej imprezie sprawdzają się:
koreczki - na wykałaczki nadziewasz co lubisz (np.ser pleśniowy, papryka konserwowa, oliwka) ja zawsze robię trzy, cztery talerze koreczków i każdy ma inny kolor u góry
skrzydełka pikantne - przepis tutaj
i jakąś surówkę bazującą na kapuście pekińskiej
z sałatek: ryż gotowany, kurczak wędzony, curry, śliwki wędzone, majonez (może być pół na pół z jogurtem).

pozdrawiam i życzę udanej imprezy

B
Odpowiedz
#8
Bardzo łatwe do wykonania danie na ciepło.

CHILI CONCARNE
Na dużej patelni zeszklić 2 duże cebule. Dołożyć ok 1 kg mielonego mięsa oraz 2 papryki pokrojone w kostkę. Dodać 2 puszki pomidorów. Całość posolić, dodać ostrej chili lub papryki. Można też nabyć gotową mieszankę ziół do tej potrawy. Dusić ok 45 min. Na koniec wrzucić 2-3 puszki czerwonej fasoli i gotowe. Można przygotować dzień przed imprezką.

pozdrawiam
Odpowiedz
#9
Dziękuje za propozycje i życzonka :) Ja po uwzględnieniu ww uwag wymyśliłem coś takiego:

Dania ciepłe (2 do zrobienia):
- bigos myśliwski,
- krokiety + barszcz,
- leczo,
- 3 rodzaje kiełbasek.
Sałatki (2 sałatki)
- sałatka gyros,
- warstwowa z tuńczykiem,
- sałatka śledziowa,
- sałatka z paluszkami krabowymi.
Zimny bufet:
- szynka w galarecie,
- jajka nadziewane,
- koreczki różnego rodzaju,
- swojskie wędliny na półmiskach,
- mielone kuleczki octowe.

Taka jest na chwilę obecną moja koncepcja, muszę zrezygnować z wszelkiego rodzaju zapiekanek, ponieważ nie będę miał tego gdzie podgrzać, część potraw przygotuję w domu w piątek popołudnie-wieczór, a w sobotę dokończę resztę na miejscu, gdzie tylko będę miał do dyspozycji jedną kuchenkę gazową (piekarnik niesprawny), zlewozmywak, woda, prąd :)
A co do smaków towarzystwa, to raczej odpadają wszystkie ostre rzeczy, będzie raczej tradycyjnie, najważniejsze, żeby nie zabrakło przekąsek do trunków procentowych :diabelek:
Imprezka będzie w gronie członków orkiestry dętej, do której również należę, a z doświadczenia orkiestrowego wiem, że imprez nieudanych u nas nie ma ;)

PS Dalej jestem otwarty na propozycję, a jak już menu będzie zaakceptowane podam przepisy zrobionych przeze mnie dań na forum.

Pozdrawiam Serdecznie,

Daniel
Odpowiedz
#10
Zakładam nowy wątek mając nadzieję, że będzie to miejsce do spotkań dla wielbicieli kuchni włoskiej:jedzenie:

Na początek CALZONE

Ciasto przygotawać jak na pizzę(każdy ma swój ulubiony sposób, więc nie będę się wymądrzać::). Pozostawić do wyrośnięcia a następnie rozwałkować na dość cienki placek.

Przygotować składniki(całkowita dowolność)
U mnie były:
ser mozarella,
ser gouda,
szynka,
papryka.
podsmażone pieczarki

Rozwałkowany placek pokroić na kwadraty lub trójkąty. Nakładać składniki farszu, posypać ziołami prowansalskimi, kapnąć sosem pomidorowym, sklejać i układać na gorącej blasze. Piec w temp. 250 st od 5-7 min.

Składniki:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#11
Gotowe calzone


Załączone pliki Miniatury
   



Skocz do: