Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jabłka, pomarańcze, cytryna, miód - fotorelacja
#1
Jabłka, pomarańcze, cytryna, miód

Wstępnie przewidywałem zrobienie wina z samych jabłek, ale odmiana która kupiłem całkowicie nie nadawała się na wino, mało soczysta i kiepska w smaku. Postanowiłem zatem urozmaicić przepis o dodanie cytryny, pomarańczy i miodu. Co z tego wyjdzie zobaczymy:)

Przepis na 10l:
15kg jabłek przepuszczonych przez sokowirówkę co dało nam tylko 7l soku..
2.5kg cukru
1 cytryna
2 pomarańcze
6 łyżek miodu
Drożdże Tokay Zamojskich

Cukier i owoce podzieliłem na 2 części
na początek nastaw miał:
1kg cukru i 1 cytrynę
po 3 dniach dodałem 0.5 kg cukru i 3 łyżki miodu
po kolejnych 5 dniach 1kg cukru 2 pomarańcze i 3 łyżki miodu.

Winko cały czas pracuje także czas pokaże.

co sadzicie o takim połączeniu? zastanawia mnie kwestia miodu w winie czy będzie to dobra opcja.


   

       
Odpowiedz
#2
Trzeba było wycisnąć sok z pomarańczy. To białe, co jest pod skórką, nazywa się albedo i daje bardzo mocną gorycz w winie. Ja zrobiłem mandarynkowe nawet obierając dokładnie z białego, a zostawiając błonki pomiędzy cząstkami, i wina na razie nie da się pić.
Odpowiedz
#3
(13-03-2013, 00:39)bart3q napisał(a): Trzeba było wycisnąć sok z pomarańczy. To białe, co jest pod skórką, nazywa się albedo i daje bardzo mocną gorycz w winie. Ja zrobiłem mandarynkowe nawet obierając dokładnie z białego, a zostawiając błonki pomiędzy cząstkami, i wina na razie nie da się pić.

Wino nastawiłem 26 lutego także już chyba po ptokach. Jutro zajrzę do niego i sprawdzę jak smakuje czy będzie wyczuwalna goryczka..

i masz jakieś przewidziane działanie przeciwko tej goryczce w swoim winie?
Odpowiedz
#4
Słyszałem że ta goryczka trochę z czasem maleje, więc wino sobie stoi i dojrzewa...
Odpowiedz
#5
Musisz poczekać minimum do Bożego Narodzenia
Odpowiedz
#6
próbowałem na razie tragedii nie ma zobaczymy pozniej....
tak wygląda teraz:
http://www.youtube.com/watch?v=bs6T1YwPf9I



Skocz do: