Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jabłkowe z kartonika prośba o weryfikację przepisu
#1
Witam

Dostałem w prezencie baniak 5l szkoda żeby stał pusty więc postanowiłem zrobić winko jabłkowe z kartonika

Zakupiłem 3 l soku z Biedronki vitalfresh naturalnie tłoczony z dodatkiem witaminy C blg 12 dotrgo dodałem 1,2 l wody z 1kg cukru i 150 gr rodzynek pożywkę oraz drożdże ENOVINI . Dodam że sok jest naturalnie mętny .Proszę o weryfikację czy wszystko zrobiłem ok
Człowiek uczy sie całe zycie
Odpowiedz
#2
Ponad 10 lat temu zacząłeś przygodę na forum i do tej pory nie dowiedziałeś się że jabłkowe wino najlepsze jest bez wody ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
No właśnie nie dawało mi to do końca spokoju ale zasugerowałem się przepisami szczegółowymi http://wino.org.pl/old/frames/jablko.html i dlatego dodałem wody
Człowiek uczy sie całe zycie
Odpowiedz
#4
Robiłem wino z tego soku, bez dodatku wody. Teraz mija jakieś półtora roku i "już" jest prawie wyklarowane:)
Smakiem też nie zachwyca.

Więc zastanów się czy dla 3L (po całym procesie zostanie ci pewnie 2L) jest to warte zachodu.
Odpowiedz
#5
a dodawałeś klarowin ? Słyszałem też że można dodać miodu ale nie wiem czy to prawda ( nie znam proporcji)
Człowiek uczy sie całe zycie



Skocz do: