Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak szybko sfermentuje miód
#1
Mam trochę nietypowe pytanie ? Jeden z moich Kolegów pszczelarzy spytał mnie  :) po jakim czasie sfermentuje miód zawierający 35% wody ???? Więc pytam fachowców od fermentacji z tego forum co o tym myślą ??? Chociaż ja wiem co bym zrobił z takim miodem :D  Ale on może,  jak domniemywam , chce go przechować do następnego roku do podkarmiania rodzin ??? I teraz jakie mogą nastąpić procesy załóżmy że przechowuje go w temperaturze pokojowej ? Chciałem udzielić mu wyczerpującej odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Lepiej być głupim z nadzieją  niż beznadziejnie mądrym.

m
Odpowiedz
#2
Rzepak z 20% fermentuje po miesiącu już. Nie widziałem nigdy miodu z 25% wody, nie wiem co trzeba zrobić, żeby mieć 35... Chyba celowo rozwadniać niedojrzały nakrop...
Odpowiedz
#3
Tu chodzi o resztki miodu z nakropem z ramek usuniętych przy zmniejszaniu objętości uli podczas przygotowywania do zimy i jeszcze ten kolega ma pasieką pod Toronto w Kanadzie
Lepiej być głupim z nadzieją  niż beznadziejnie mądrym.

m
Odpowiedz
#4
Jak do zakarmienia to sprobowalbym zagęścić np. cukrem pudrem. Moze nawet zrobić ciasto miodowo-cukrowe. Przyda sie na wiosne. 
Są jeszcze odparownice do Miodów, ale to raczej drogie rzeczy. 
Kiedyś na wykladzie mówiono również o dosuszaniu miodu w ramkach w specjalnie przygotowanym do tego pomieszczeniu, ale to raczej dla gęstszych miodów niz 35% wody.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#5
A nie lepiej przerobić na pitny? %)
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
#6
Tak też będzie czyli miodek pitny !!! Dziękuję za odpowiedzi .
Lepiej być głupim z nadzieją  niż beznadziejnie mądrym.

m



Skocz do: