Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie jedzonko do miodu?
#1
Czesc,
w poniedzialek planuje zaprosic znajoma.
Jezeli mi sie uda to chcialem kupic poltorak Jadwiga firmy apis (malinowo rozany).
I teraz pytanie co do jedzenia mozna zaserwowac z takim miodem ? :) albo inaczej do jakich potraw nadaje sie taki miod? :) Jakies przekaski, czy moze kolacja jakas lepsza?
Odpowiedz
#2
Taki miód to do deserów.
Piłeś kiedyś półtoraka?
Odpowiedz
#3
(26-11-2009, 10:44)kguser napisał(a): Piłeś kiedyś półtoraka?

Moja przygoda z miodami dopiero sie zaczyna. Raz pilem poltoraka i dwojniaka.
Nie pamietam juz za bardzo smaku dlatego tez nie wiem z czym to polaczyc, wiem tylko ze poltorak bardziej mi smakowal.:)

Docelowo chce probowac, zeby przekonac sie czy smakuje mi tak bardzo, zeby bawic sie w wytwarzanie samemu:)
Odpowiedz
#4
Moim zdaniem to półtorak nie jest nawet "do deserów" - on jest "na deser". Jesli jest zacny (akurat "Jadwigi" nie piłem) to należy delektować sie nim samym, nie paprając sobie smaku żadnym konkretnym jedzeniem. Można podać herbatę, krakersy i słone paluszki jako przeciwwagę do poprawiania odczuć smakowych.
Odpowiedz
#5
ja też poszedłbym w ten "klimat" co Darek + sery pleśniowe
Odpowiedz
#6
wg mnie do mocno slodkiego to espresso bez cukru by pasowalo.
Jak deser + kawa.
Odpowiedz
#7
Poczytaj też >W TYM WĄTKU<
Odpowiedz
#8
To wyciągnąłeś Krzysiu temat jak magik z kapelusza.... Nie wiem jakim cudem ja to przegapiłem. Thx
Odpowiedz
#9
(26-11-2009, 11:58)SERVATOR napisał(a): ja też poszedłbym w ten "klimat" co Darek + sery pleśniowe

Ja bym jednak z tych serów zrezygnował , wszak spotkanie z podtekstem :diabelek:
Miód jako zwieńczenie całości podany na końcu .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#10
(26-11-2009, 21:05)TEQUILA napisał(a): Miód jako zwieńczenie całości podany na końcu .
w klasycznych obrazach filmowych "na końcu" jest papieros :diabelek:
Odpowiedz
#11
Jest taki wiersz, stary jak dobre wino, pochodzacy z operetki Gasparone. Doskonale opisuje co, z czym i do czego. Mimo to, że obecnie spotyka się zaskakujące propozycje łączenia smaków, nadal jest aktualny, niemniej należy pamiętać, że ma ponad sto lat. Był parę razy cytowany na forum. Myślę, że wiekszość winiarzy zna go bardzo dobrze, jednak jeżeli nikt go tu nie przywołał, ja to niniejszym czynię:

Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina
zaś pod woły, sarny wieprze
jest czerwnone wino lepsze.

Frukty, deser i łakotki
lubią tylko wina słodkie.
A szmpana - wie i kiep
można podczas, po i przed.

Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#12
Podsumowujac spotkanie. Poltorak by rewelacyjny. Dziewczyna byla zachwycona. :)
Teraz rozumiem co znaczy ze ten miod jest "na deser". Po kolacji byl rewelacyjny.
Tak z ciekawosci probowalem go tez razem z kawalkiem czekolady, nawet ciekawy smak :)
Odpowiedz
#13
Jakbyś kupił coś innego to byś powiedział że dziewczyna była rewelacyjna a tak poznałeś czar Jadwigi :)
Odpowiedz
#14
(26-11-2009, 21:05)DarekRz napisał(a): Moim zdaniem to półtorak nie jest nawet "do deserów" - on jest "na deser". Jesli jest zacny (...) ...

Na deser lub "na koniec", na ukoronowanie wieczoru, na pogaduchy do poduchy. Wypróbowałem i polecam także inne zastosowanie : na zimowe spotkanie w połowie dnia tzn. gdy już ranna kawa przestała działać, a na aparitif jeszcze za wcześnie, ( albo za zimno na piwo) a organizm zwalnia wypłukany z cukru itd. Myślę o jednym pucharku ( góra dwóch). Jeżeli już trzeba koniecznie coś przegryźć, to może orzechy laskowe lub włoskie, jakieś nerkowce czy mix orzechowo-bakaliowy do pogryzania. Do trójniaka, czwórniaka, dwójniak lepiej sam.



Odpowiedz
#15
zrobiło się trochę chłodniej i zbiera mnie na dobry miodek! chociaż i latem piłem na chłodno... wiem wiem oburzacie się że bukiet że nie wolno ale co poradzę jak lubię?
Odpowiedz
#16
(26-11-2009, 11:58)SERVATOR napisał(a): ja też poszedłbym w ten "klimat" co Darek + sery pleśniowe

Zdecydowanie dobre połączenie. Pod warunkiem, że druga polówka lubi smak sera pleśniowego.
Odpowiedz
#17
Orzeszki w miodzie pychotka.



Skocz do: