Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie proporcje syropu imbirowego?
#1
Dostałem syrop imbirowy - na skanie jego kontretykieta.
Skan rozmazany, ale do odczytania dla wnikniwych ;)
W każdym bądź razie zawartość cukru 72% a proponują do napojów rozcieńczać 1 do 9.
Cukrem się nie przejmuję, ale chciałbym nastawić ryżowe z i zastanawiam się w jakich proporcjach dodać ten syrop. Z jednej strony jak rozcieńczę w proporcjach 1/9 to moze być cienkusz, jeżeli rozcieńczę za mało - wypali jęzor z przyległościami.
Jakie macie propozycje?
Moze ktoś już próbował??

Krzysztof


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Nie byl to imbir, lecz malina. Ale opisywalem na forum wino z soku zageszonego. Na butelce bylo rozcienczenie 1:10 a ja dalem mozliwie male ze wzglad na chec uzyskania niezbyt mocnego okolo 12% wina - 1:4. Nie wyszlo jakies specjalnie ekstraktywne. Najgorsze jest to, ze nie mozesz sprobowac na probce z woda, gdyz slodkosc bedzie zagluszac reszte smakow. Wydaje mi sie jednak, ze skoro 1:10 jest do picia z woda, to w winie przydaloby sie jednak mniejsze rozcienczenie.
Odpowiedz
#3
Czytając etykietę to jest tam wszystko a imbiru chyba najmniej.:diabelek:. Zależy co chcesz uzyskać wino imbirowe na bazie ryżu , czy tylko aromat imbirowy w ryżowcu.Wszystko jest też zależne od ilości nastawu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
Zależy co chcesz uzyskać wino imbirowe na bazie ryżu , czy tylko aromat imbirowy w ryżowcu.
Skłaniam sie w kierunku aromatu, z tym że korci mnie dodanie świeżego korzenia. Czekam, co Megana doradzi...
Cytat:Wszystko jest też zależne od ilości nastawu.
Objetość jest nieistotna, jako że mogę mieć kilka pojemników (każdy po ca 3l)

Krzysztof
Odpowiedz
#5
Skoro chcesz robić na świeżym imbirze to nie dodawaj tego koncentratu. Ewentualnie postaw drugi nastawik z koncentratem i będziesz mógł porównać .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Skrzych
...
Skłaniam sie w kierunku aromatu, z tym że korci mnie dodanie świeżego korzenia. Czekam, co Megana doradzi...
...
Krzysztof

Na podstawie ubiegłorocznego wina imbirowego, oraz tegorocznego truskawkowo-imbirowego, a także znanego mi syropu kupowanego w MAKRO, mogę powiedzieć tyle Skrzychu:

- do nastawu wina polecam świeży korzeń imbiru, może być także syrop na nim zrobiony (korzeń w plasterki i cukier, postawić w ciepłym miejscu, przez kilka dni mieszać),

- jeżeli boisz się zbyt intensywnego smaku, daj połowę z przepisu na imbirowe,

- to jest bardzo dobry syrop produkowany przez Herbapol, do kompotu wigilijnego, a latem w gorące dni wspaniale gasi pragnienie (rozcieńczony jak podano na etykiecie), jak ktoś lubi także do piwa, do wina nie polecam;

Mam jeszcze pomysł, by zrobić syrop cukrowy i gdy ostygnie dodać do niego korzeń w plasterkach (by temperatura syropu nie spowoduje zaparzenia imbiru), zostawić do nastepnego dnia i spróbować :big:

pozdrawiam
Odpowiedz
#7
Ja próbowałem zrobić coś z tego soku. Niestety w moim przypadku nastaw poszedł do kibelka, bo drożdzaki wstać nie chciały. Nie wiem do końca czy była to wina samego soku czy drożdzaków, wydaje mi się, że jednak to drugie. Użyłem resztki z otwartej paczuszki Bayanusów G-995, które niestety chwilę leżały sobie w temperaturach pokojowych ( co jak wiadomo nie jest zalecaną metodą przechowywania takich substancji ).
Sok posiada dość dużo kwasu cytrynowego co też moglo jakośtam wpłynąć na niepowodzenie.

Jeśli chodzi o aromat imbirowy do wina to polecam swieży korzeń. Ja dodałem obrany i pokrojony w plasterki imbir do fermentacji w miazdze z rodzynkami w ilości jakieś 300g na nastaw 15l i aromat imbirowy jest w tym nastawie teraz bardzo silny ( tak więc trzeba uważać żeby nie przesadzić ). Polecam właśnie tę metodę.
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez Mordimer
...
Jeśli chodzi o aromat imbirowy do wina to polecam swieży korzeń. Ja dodałem obrany i pokrojony w plasterki imbir do fermentacji w miazdze z rodzynkami w ilości jakieś 300g na nastaw 15l i aromat imbirowy jest w tym nastawie teraz bardzo silny ( tak więc trzeba uważać żeby nie przesadzić ). Polecam właśnie tę metodę.

w przepisie na imbirowe daje się 30 g korzenia imbiru na 5 L nastawu

pozdrawiam
Odpowiedz
#9
Zawsze warto poeksperymentować. Ja właśnie nastawiłem imbirowe na podstawie kompilacji różnych przepisów. Imbiru wylądowało tam ok 200g na 15l - chcę mieć wino imbirowe, a nie o aromacie imbirowym, na razie pachnie i smakuje (fermentacja burzliwa już się zakończyła) całkiem ciekawie. Smak imbiru ujawnił się całkiem niedawno, wcześniej było czuć tylko cukier i cynamon.

PS. WItam ponownie po dłuższej nieobecności



Skocz do: