Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jedno krótkie pytanie:)
#1
Witam:)

Tydzień temu nastawiłem wino z dżemów. Wrzuciłem je do balona, dolałem roztwór cukrowy, blg 18 etc etc.

Minął tydzień i chciałbym dodać kolejną ratę cukru.

W związku z tym, iż otworzę balon to chciałbym przy okazji usunąć 7-8 centymetrową warstwę unoszących się dżemów - i tu pojawia się pytanie:

Warto wyrzucać te zmielone owoce czy lepiej zostawić w balonie aby lepiej puściły barwniki i esencje smakowe( w nastawie jest dużo wody - 4-5 litrów dżemu + ok8 litrów wody):pytajnik:

Pytanie bonusowe :

Jeśli zarekomendujecie wyrzucić dżemy z balonu to czy dobrym pomysłem jest np dolanie 2 L nektaru z czarnej porzeczki albo jakiegoś soku? Szkoda zostawić pustą przestrzeń w balonie.

Czekam na szybką odpowiedź bo dziś chciałbym to jeszcze zrobić:)

pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Ja bym jeszcze dzemu nie usuwał bo to dopiero tydzień miną. Dolej tego syropu cukrowego a za tydzień lub 2 jak usuniesz części stałe to dolej tego nektaru. Zawsze lepiej to niz wode
Odpowiedz
#3
No właśnie nie wiem tylko czy pozostawione dżemy czegoś niedobrego mi nie narobią;/

Druga partia cukru - blg nie więcej niż 10 tak?
Odpowiedz
#4
Lepiej wygląda minął niż miną.
Dżemy póki co zostaw, a nektaru nie dodawaj, no chyba że chcesz mieć wino o smaku lemoniady z cukru niefermentowalnego dodawanego do soków. Lepiej dodaj sok robiony w domu.

Pozdrawiam
Maciej
Odpowiedz
#5
Minął wygląda zdecydowanie lepiej:D

Byłem teraz sprawdzić mój nastaw: 5 Blg i w smaku całkiem całkiem:) Czuć już % i ma nie najgorszy smak:)

Więc teraz 2 partia cukru nie może przewyższyć 10Blg, tak?

3 partia ok 5 Blg?

Drożdże Aktywne Fermivin z Biowinu ( różowe ).

Pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Niezbyt rozumiem określenia, a właściwie nie rozumiem go wcale
(13-08-2010, 14:05)Maciej22 napisał(a): Więc teraz 2 partia cukru nie może przewyższyć 10Blg, tak?

3 partia ok 5 Blg?

Drożdże Aktywne Fermivin z Biowinu ( różowe ).

Pozdrawiam

Chcesz dodawać cukier przy takich stężeniach cukru w nastawie, czy chcesz, żeby drożdże zjechały do tego poziomu po dodaniu cukru?

Zasada jest taka dodajemy cukier jak blg spadnie w okolice ~3, a najlepiej jak zjedzie do 0 blg. I nie można patrzeć na zegarek czy kalendarz, bo wino rządzi się własnym czasem i to warunki zewnętrzne, które możemy kształtować mogą wpłynąć na czas pracy drożdży na które wpływu bezpośredniego nie mamy.

Pozdrawiam
Maciej
Odpowiedz
#7
Wyjaśnię prościej:)

Mój nastaw ma obecnie poziom cukru wynoszący 5 Blg. Jutro wieczorem bądź też w niedziele poziom cukru winien uplasować się w granicy 1-2 Blg. Gdy to nastąpi chciałbym dodać cukru - i właśnie nie wiem do jakiego wskaźnika Blg można dodać aby nie zatrzymać fermentacji.

Za około 2 dni, gdy Blg będzie oscylować w granicy 0-2, zawartość alkoholu w winie będzie równać się około 10 %. Docelowo alkoholu ma być 15% ( mam nadzieje, iż te różowe aktywne drożdże z biowinu dadzą radę tyle wytworzyć% - używam ich pierwszy raz. Zawsze używałem wysoko alkoholizujących od Zamojskich i dociągały do ok 18-19 %).

Więc brakuje mi 5% alkoholu tj 85g/l wina. Jeśli dodam do 8,5 Blg to istnieje ryzyko iż drożdże nie dadzą rady tego skonsumować?

Są jakieś bezpieczne granice do jakiego poziomu blg przy określonej zawartości % można dodawać cukier?

Dalej nie wiem czy liczyć zawartość dżemu do obliczeń gdyż post w dziale dla początkujących nie zainteresował rzeszy forumowiczów:)

W woli przypomnienia:

Maciej22 napisał(a):Witam:)

Robię od wczoraj wino z dżemów( śliwki, aronia, żurawina, jagody). Baniak 15 litrowy, ok 4-5 litrów objętości dżemów, ok 8 litrów wody, 1 kg cukru. Blg 18. Chciałbym otrzymać wino półsłodkie mocne (ok 16%).
Nie jest to moje pierwsze wino ( mam za sobą 3 wina gronowe, ryżowe, z kompotów i jabłkowe)

W związku z powyższym mam następujące pytanie gdyż nigdy nie miałem "masy" i problemu czy zaliczyć jej do obliczeń czy nie:

Jak obliczyć brakującą ilość cukru potrzebną do uzyskania 16% wina:pytajnik: Dokładniej czy objętość dżemu zaliczać do obliczeń:pytajnik: Czy nie?

Jeszcze wyjaśnię:

18blg to ok 10% mocy. Aby zwiększyć do ok 16% procent potrzebuje jeszcze ok 100 gram na każdy litr. I tu pojawia się problem ile cukru dodać za pare dni:

a) 100gr * 15 litrów (woda + objętość zajmowaną przez dżemy) =1,5kg cukru
czy
b) 100 * 9 litrów (woda + objętość cukru - nie zaliczając dżemów) = ok 1 kg

Proszę o pomoc:)


Pozdrawiam


Jurdziu - wg Ciebie zaliczać dżemy do obliczeń... Mam trochę pietra czy te owoce aby na pewno wchłoną cukier tak samo jak wino. Jeśli nie to wrzucając 1,5 kg cukru do (przypuśćmy 10 litrowego nastawu) otrzymam roztwór o 10% zawartości alkoholu i 15Blg. Może być nieciekawie.

Jestem niezmiernie ciekaw jak sprawa wygląda.
Odpowiedz
#8
Jeśli nie jesteś pewien dodania 1,5kg cukru to dodaj najpierw kilo, a jak drożdże znów zjadą do 0, to dodaj brakujące 0,5kg. O drożdże się nie martw; ze spokojem powinny dotrzymać nawet do 17% stężenia alkoholu.

Powodzenia i informuj co i jak
Maciej
Odpowiedz
#9
No najprościej będzie jak dodam 1kg cukru do nastawu i po zmierzeniu Blg okaże się czy "masa dżemowa" chłonie cukier czy nie. A co za tym idzie poznam kolejną, cenną wskazówkę dot. robienia tego wspaniałego trunku:)

Jednakże chciałem być trochę upierdliwy i zasięgnąć teorii:)

Dzięki:)

Jurdziu - również zalecasz pozostawienie tych dżemów do końca fermentacji?

Pozdrawiam


Odpowiedz
#10
Ja bym dżemów do końca nie zostawiał.Dodaj kilo cukru rozpuszczonego w ściągniętym winie,a tak po 5 dniach mniej więcej jak blg zjedzie znów blisko zera to wywal syf i ugotuj kompotu np z jabłek z dodatkiem pozostałej części cukru pomniejszoną nieco o cukier jabłek-czyli dodaj np 40 dag cukru przecedź i dopełnij gąsior prawie na full.
Odpowiedz
#11
Ciekawy pomysł... Tylko wytłumacz z tym kompotem.

Jeśli dodam 1 kg cukru i poziom alkoholu po przerobieniu wzrośnie mi do 15 % to po dodaniu kompotu z jabłek alkohol spadnie o parę % ale cukier zawarty w kompocie zostanie znowu przerobiony, dając efekt finalny ok 14 litrów, 15 % wina - dobrze rozumuje?

Z sokami w kartoniku - zamiast gotować kompot zły pomysł?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#12
Jurdziu - Dodałem dziś 1 kg cukru w litrze spuszczonego winka oraz 0,5 litra soku z jagód i 0,2 l z truskawek. Poziom Blg wynosi teraz 15 Blg ( przed dolaniem cukru było 3 Blg) ...

Wniosek:)?

Objętość miazgi nie zaliczamy do obliczeń. Uwzględniamy sam płyn.

Wg obliczeń cukru starczy na zrobienie ok 17,5% wina. Tylko ciekawe czy drożdże dadzą rade zrobić chociaż 15%, ponieważ dociągając np do granicy 14-15 % w winie pozostanie ok 50g/l cukru. Mam nadzieję, iż te aktywne różowe z biowinu dadzą radę.

Pozdrawiam


Odpowiedz
#13
(14-08-2010, 00:01)Maciej22 napisał(a): Z sokami w kartoniku - zamiast gotować kompot zły pomysł?

MZ lepszy niż kompot.



Skocz do: