Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kapusta czerwona w winie
#1
W oczekiwaniu na przepis Marco de Mon na czerwoną kapustę ze sliwkami znalazłam taki oto przepis:

Kapusta czerwona na winie
składniki:
* mała główka czerwonej kapusty
* szklanka czerwonego wina
* 3 szklanki rosołu z ekstraktu
* łyżeczka soku z pomarańczy
* utarta skórka pomarańczowa
* sól

Kapustę oczyscic, umyc i poszatkowac. Włożyc do garnka i zalac czerwonym winem oraz wrzącym rosołem tak, aby kapusta była zaledwie pokryta (nie solic). Gotowac bez przykrycia na ostrym ogniu aż płyn wyparuje. Gotową kapustę można dosolic. Należy ją doprawic sokiem z pomarańczy i utartą skórką pomarańczową. Podawac do dziczyzny i gęsi lub kaczki.

Przepis pochodzi ze strony http://www.kuchnia.3miasto.pl Został skopiowane z uwagi na utrudnione połączenie z tą stroną (czasami) :chytry:
Odpowiedz
#2
Szukałem przepisu z proporcjami, ale pozostał
tylko w głowie mojego brata, który gotuje czasami,
więc podaje sam przepis.

Podsmażyc skwarki ze słoniny,
na to dac z szatkowana czerwona kapustę,
która dusic do miękkosci z cukrem,
zielem angielskim, liscmi laurowymi i suszonymi grzybami,
które moczy sie przez dzień w wodzie,
pod koniec dodaje się sliwki z wina,
które praktycznie się rozgotowują,
na koniec wlewa się wino z tych sliwek.
Ciekawym dodatkiem były też malutkie gruszki
w syropie i zależnie do czego miała byc kapusta,
dodawano wędzonego boczku zamiast skwarków ze słoniny.
Oczywiscie proporcje trzeba samemu dobrac, musi byc dosc
mocno słodkie by zrównoważyc smak dodanego wina, często też
był dodawany ocet by zwiększyc kwasowosc.

Druga potrawa jest to zupa z czerwonej fasoli, która
była gotowana tradycyjnie z wędzonką i ziemniakami,
na koniec przeciera się częsciowo fasole i ziemniaki,
dodaje ocet lub wino i cukier.
Zasmażka oczywiscie z podsmażonej mąki.

Trzecia potrawa do królik w sosie słodko-kwasnym,
tu podobnie główną role po za królikiem odgrywa wino i cukier,
suszone grzybki i owoce z wina lub suszone, oczywiscie zasmażka.

Przy wszystkich potrawach trzeba pamiętac że wino dodaje sie
na końcu już do posłodzonej potrawy, wynika to z tego że
kwas powoduje problem z doprowadzenie do miękkosci reszty
składników.
Generalnie czym kwasniejsze i słodsze, tym lepsze, nie żałowac
cukru i potem dolewac do smaku wina, jesli za kwasne dodac cukru,
jesli za słodkie dolac wina lub nawet troszkę octu.



Skocz do: