Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy dosłodzić wino
#1
Witam. Wczoraj pierwszy raz robiłem wino z ciemnych winogron zerwanych na działce. Było tego 16kg. Nastawiłem,dodałem wody, syropu i drożdzy z pożywką. Ma drugi dzień zmierzyłem poziom cukru i było to 22blg czyli tyle ile jest zalecane. Chciałbym zapytać się po jakim czasie dodaje sie drugą partie cukru? Chciałbym uzyckać wino ok 12-14% co najmniej półsłodkie albo nawet i słodkie
Odpowiedz
#2
Jak będzie zero blg. To można lekko dodać cukru, ale uważam że jak przerobi to co było to wyjdzie dobre i nie trzeba będzie dodawać więcej.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Wszystko zależy jakich drożdży użyłeś, bo jeśli bayanusy to zapomnij o półsłodkim/słodkim o zawartości 14%.
Lech
Odpowiedz
#4
(01-10-2018, 22:50)lech.kuba napisał(a): Wszystko zależy jakich drożdży użyłeś, bo jeśli bayanusy to zapomnijcie o półsłodkim/słodkim o zawartości 14%.

Istnieje coś takiego jak cukry niefermentowalne, Lechu w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe ;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
(02-10-2018, 17:10)TEQUILA napisał(a):
(01-10-2018, 22:50)lech.kuba napisał(a): Wszystko zależy jakich drożdży użyłeś, bo jeśli bayanusy to zapomnijcie o półsłodkim/słodkim o zawartości 14%.

Istnieje coś takiego jak cukry niefermentowalne, Lechu w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe ;)

Faktycznie są :diabelek:, jak również istnieje słodzik :P .
Lech



Skocz do: