Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilka książek
#1
A oto książeczki, które ostatnio kupiłem.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#3


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#4
Gdzie, za ile i dlaczego tak drogo???

Krzysztof
Odpowiedz
#5
o rany, ależ przepiękny baniaczek.... !

kto jest autorem tej ostatniej?
Odpowiedz
#6
Wybrał i wstępem opatrzył Jan Rogala.
Jest 76 przepisów, przyjemnie wydane, na okładce widnieje cena 19 zł.
Odpowiedz
#7
Jan Rogala redagował też książkę "Miody pitne" wydawnictwa Baobab A.D. 2005.
Pozycja ta zawiera błędy typu "bezmyślne zrzynanie", tzn. ktoś coś przepisywał, ale nie za bardzo chciało mu się wnikać w to, o czym pisze.
Odpowiedz
#8
Mam tę ostatnią i nie narzekam, wrecz polecam. zrobilem "kilka" nalewek od września i wszystkie wyszły przepyszne :slinka:
Książka napisana przejrzyście z ciekawymi ilustracjami.Błedów narazie niestwierdziłem.
Odpowiedz
#9
Tia... Pan Rogala... :spie: już sie raz popisał: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2004
Odpowiedz
#10
Ta pierwsza to z supermarketu auchon (albo jakoś tak się to pisze) w Zielonej Górze na przecenie tylko 4 złote - rok wydania 6/2004. Ta druga to antykwariat w Zielonej Górze za 5 złotych wygrzebana gdzieś spośród książek do wyrzucenia przez sprzedawcę po moim pytaniu czy ma coś o winach i pokrewnych tematach. Stwierdził, że nie - sam nie wie co ma. Rok wydania 1983, seria: Książki kucharskie Heynego", wydawnictwo "Czasopisma wojskowe". Ta ostatnia na dworcu kolejowym w jakimś podrzędnym kiosku - stała taka samotna, że aż szkoda było na nią patrzeć. Cena to tylko 16 złotych. Zebrał i wstępem opatrzył Jan Rogala.
Odpowiedz
#11
srodkowa pozycje (wina i soki domowej roboty) mozna raczej potraktowac jako powiesc albo pamietnik, bo jako poradnik to chyba nieszczegolnie.
Ktos kto zna zasady robienia wina to czasami sie usmiechnie, czasami porowna swoje doswiadczenia i pomysly z pomyslami autora. Osoby dopiero zaczynajace moga zle zrozumiec procesy przy produkcji wina.

zacytuje
"Oprocz tego istnieja inne rodzaje drożdży, ktore moga zakłócic fermentacje tak dalece, że [..] fermentowany sok nie bedzie nadawal sie do uzytku [...] powstanie z niego ocet."
Wiem, ze autor myslal dobrze ale sie tak pokretnie wyrazil, ze wyniklo z tego, drozdze sa odpowiedzialne za octowanie wina.
Podobnych kwiatuszkow jest sporo.



Skocz do: