Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korkowanie na 10 lub więcej lat
#1
Witam Was Winiarze:)

Nie zajmuję się robieniem win, specjalizuję się w nalewkach. Jednak myślę, że jeżeli chodzi o korkowanie butelek to winiarze mają w tej kwestii największe doświadczenie.

Mam zamiar przygotować nalewkę i "zapomnieć" o niej na najbliższe 10 - 20 lat. Myślałem, aby ją zamurować albo zakopać w odpowiedniej skrzyni(inaczej może się okazać, że ją wcześniej wypiję). Obawiam się jednak o to, że w pewnym momencie butelka przestanie być szczelna. Jeżeli nie będę jej kontrolować to moją nalewkę może szlak trafić:)

W każdym razie plan mam taki, aby szklaną butelkę (w ilości np. 15:))do wina, wypełnioną nalewką, zakorkować naturalnym litym korkiem kolmatyzowanym, dokładnie takim:

http://wino-domowe.pl/pl/p/Korek-natural...zowany/744

Oto link do podobnej korkownicy jaką posiadam:

http://wino-domowe.pl/pl/p/Korkownica-reczna-mini/628

Z tego co wiem najlepiej jakby butelka postała sobie (pozycja pionowa) ze dwa dni.

Następnie całość chce zalakować.

Pytania do ekspertów:) :
1. Czy jak taki korek wymoczę przez 60 sekund we wrzątku, wpłynie to na jego długowieczność?
2. Czy taką korkownicą, wcisnę lity korek? (Zawsze używałem aglomerowych i nie mam doświadczenia w innych.)
3. Czy butelka musi "leżeć" aby płyn zwilżał korek?
4. Czy możecie polecić lepsze korki do powyższych?
5. Czy lakowanie to dobry plan?

#2
Temat prawie identyczny więc ten zamykam.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8467

i ten

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=11680



Skocz do: